استارتاپ چیست؟ سوالی که این روزها نقل مجالس شده است! با هرکسی که صحبت می‌کنیم، ایده‌هایی برای کسب و کار دارد که اگر عملی شود، سود زیادی به او می‌دهد. اما به دلایل مختلف عملی نمی‌شود. یا خیلی ایده آل گرایانه هستند، یا بخاطر ترس اقدام نمی‌کنند یا سرمایه زیادی لازم دارند. یک علت مهم‌تر هم وجود دارد که کم‌تر کسی به آن فکر می‌کند. این افراد نمی‌دانند استارتاپ چیست!

آیا می‌توان نام هر کسب و کار نوپایی را استارتاپ گذاشت؟ منظور از استارتاپ چیست؟ هدف استارتاپ چیست؟ کار استارت آپ چیست؟ چه کسی می‌تواند یک کارآفرین باشد و استارتاپ راه اندازی کند؟ در این مقاله به تمام سوالات شما درباره استارت آپ‌ها و اینکه استارت آپ یعنی چه پاسخ می‌دهیم.

 

مفهوم استارت آپ چيست؟

تعریف‌های بسیاری برای استارتاپ (startup) وجود دارد که هر کدام از آن‌ها ویژگی‌های مختلفی را در بر می‌گیرد. به همین دلیل ما به جای تعریف استارتاپ در یک عبارت کوتاه، درباره مفهوم آن توضیح خواهیم داد.

مفهوم استارت آپ چيست

استارتاپ زمانی است که یک ایده خام و جدید پردازش شود، یک یا چند نفر روی آن کار کنند و در نهایت به یک کسب و کار تبدیل شود. این کسب و کار محصولات یا خدماتی ارائه می‌کند که می‌توانند جدیدتر یا متمایز از آنچه در بازار وجود دارد، باشند.

واژه استارتاپ در دیکشنری وبستر، startup به عنوان «کسب و کار کوچک» ترجمه شده است. مطابق با این ترجمه، حتی راه اندازی یک مغازه هم می‌تواند استارتاپ باشد. اما مرکز کسب و کارهای کوچک آمریکا ویژگی‌های دیگری را هم به این تعریف اضافه کرده است و اینگونه به سوال استارتاپ چیست، پاسخ می‌دهد:

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

استارتاپ کسب و کار کوچکی است که با استفاده از تکنولوژی کار می‌کند و پتانسیل زیادی برای رشد کوتاه مدت و رسیدن به درآمد مطلوب دارد.

[/ux_text] [/message_box]

 

مطابق با این تعریف، استارتاپ‌ها بیشتر از کسب و کارهای کوچک معمولی به جذب سرمایه و نیروی حرفه‌ای نیاز دارند تا بتوانند به رشد مورد نظر خود در بازه زمانی مشخص شده برسند.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: کاریزما چیست و چگونه شخصیتی کاریزماتیک داشته باشیم [/ux_text] [/message_box]

 

سایر ویژگی‌های استارتاپ چیست؟

علاوه بر آنچه در قسمت قبل گفتیم، کارشناسان دیگری چون استیو بلنک، یک کارآفرین سریالی، ویژگی‌های دیگری به اضافه کرده‌اند. این ویژگی‌ها را در ادامه نام برده‌ایم.

  • استارت آپ‌ها معمولا مدل کسب و کار مشخصی ندارند و بعد از شروع به دنبال ایجاد بهترین مدل کسب و کار خواهند بود.
  • استارتاپ‌ها به دنبال مدل‌های تکرار پذیر می‌گردند. یعنی مدلی که برای فروش و تولید محصول A چیده‌اند، در سال‌های آینده برای محصول جدید B هم کاربرد داشته باشد.
  • مقیاس پذیری هم از دیگر ویژگی‌های استارتاپ است. مقیاس پذیری یعنی سیستم کاری به گونه‌ای طراحی شود که چه مشتریان ده نفر باشند و چه ده هزار نفر، پاسخ نیاز آن‌ها را بدهد.
  • استارتاپ کسب و کاری است که با آزمون و خطا و در فضای ابهام پیش می‌رود. یعنی مدیران همه راهکارها را به صورت فرضیه در نظر می‌گیرند و هیچ یک را به صورت کامل تایید نمی‌کنند.
  • استارتاپ‌ها عمر زیادی ندارند. بعد از چند سال مشخص می‌شود که سرنوشت یک استارتاپ چیست. یا موفق شده، سرمایه جذب کرده و به یک کسب و کار بزرگ تبدیل شده و یا بودجه‌اش به پایان رسیده و شکست خورده است.

با ترکیب تمام ویژگی‌هایی که تا اینجا ارائه دادیم، متوجه شدید که مفهوم کلی استارتاپ چیست اما برای اینکه بدانید نحوه راه اندازی استارت آپ چگونه است مقالات سایت دکامی را دنبال کنید.

 

مثال‌هایی برای درک بهتر معنای استارتاپ

شاید تعریف استارتاپ هنوز هم برای برخی از افراد مبهم باشد. به همین دلیل با نام بردن برندهای مشهور، مثال‌های عملی درباره استارتاپ چیست، ارائه می‌دهیم.

 

اسنپ

احتمالا می‌دانید که اسنپ نمونه استارتاپ خارجی اوبر است. جالب است بدانید که اوبر هم توسط یک ایرانی راه اندازی شد و به این موفقیت عظیم رسید!

اسنپ مثالی از معنی استارتاپ

این دو کسب و کار در زمینه تاکسی اینترنتی فعالیت می‌کنند. ایده آن‌ها جایگزین کردن یک اپلیکیشن با تماس تلفنی برای آژانس بود.

 

دیجی کالا

دیجی کالا را می‌توان نمونه ایرانیزه آمازون در نظر گرفت. بزرگ‌ترین فروشگاه اینترنتی ایران که در ابتدا کار خود را با فروش محصولات دیجیتال شروع کرد. اما کم کم مدل کسب و کار خود را به محصولات دیگر هم توسعه داد و با مقیاس پذیری فوق العاده، به بزرگ‌ترین فروشگاه اینترنتی ایران تبدیل شد. برادران محمدی افرادی بودند که به خوبی می‌دانستند مفهوم استارتاپ چیست!

 

آپارات

آپارات هم نسخه ایرانی یوتیوب به شمار می‌رود. مردم در این شبکه می‌توانند ویدیوهای خود را آپلود کنند. درآمد آپارات از تبلیغات و فروش اشتراک و… به دست می‌آید.
یک نکته جالب این است که بسیاری از برندهای موفق بین المللی در ایران کار نمی‌کنند. به همین دلیل جوانان ایرانی، ایده‌های استارتاپی آن‌ها را تغییر می‌دهند و وارد سیستم کاری ایران می‌کنند و به درآمد می‌رسند. این موضوع نشان می‌دهد که ایران یکی از بکرترین مناطق برای راه‌اندازی یک استارتاپ هوشمندانه است.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: شرح و اهداف CRM  [/ux_text] [/message_box]

 

خلاصه‌ای از تاریخچه استارتاپ

بررسی مختصر تاریخچه استارتاپ هم خالی از لطف نیست. به طور کلی راه اندازی کسب و کار از زمانی که بشر تجارت را یاد گرفت، رواج داشت. اما مفهوم کسب و کار نوپا در دویست سال اخیر ایجاد شده است.

تاریخچه استارتاپ

در دیکشنری وبستر نوشته شده که واژه استارتاپ از ۱۸۴۵ در زبان انگلیسی به کار می‌رفته است. اما هنوز نمی‌دانیم مفهوم قدیمی استارتاپ چیست و چه تفاوت‌هایی با مفهوم امروز دارد.
تاریخچه استارتاپ‌های امروزی از سال ۱۹۱۱ و با راه اندازی شرکت‌های Silicon Valley آغاز شد. موسس این شرکت‌ها افراد مختلفی بودند؛ مثلا استیو بلنک یکی از اولین کارآفرینان بود. یکی از کسب و کارهای نوپای منطقه Silicon Valley، شرکت نرم افزاری IBM بود که به شهرت خوبی هم رسید.

کمپانی اپل هم جزو اولین استارتاپ‌های جهان بود که توسط استیو جابز آغاز شد و بعد از طی کردن ماجراهای بسیار زیاد، امروز به یکی از بزرگ‌ترین کمپانی‌های دنیا تبدیل شده است.
استارتاپ سوم هم گوگل بود که در سال ۱۹۹۸ کار خود را آغاز کرد و امروز به عنوان قدرتمندترین موتور جستجوی جهان شناخته می‌شود. اگر تاریخچه استارتاپ‌هایی که نام بردیم را بخوانید، متوجه خواهید شد که همه آن‌ها در ابتدای راه ویژگی‌های یک استارتاپ تازه تأسیس را داشته‌اند و بعدها به کمپانی‌های بزرگ تبدیل شدند.

 

دوره جامع آموزش مدیریت کاربردی

 

انواع شرکت استارت آپ چیست؟

با توجه به موضوع شرکت استارت آپ می‌توان آن را در دسته‌ منحصر به فردی قرار داد. در این بخش بررسی می‌کنیم انواع استارتاپ چیست و شرکت استارت آپ در چه حوزه‌ای می‌تواند فعالیت داشته باشد.

انواع شرکت استارت آپ چیست

  1.  استارت آپ سبک زندگی: ایده‌های این کسب و کارها با سبک زندگی روزانه مردم در ارتباط است. مثلا در کشور ما رستوران جزو تفریحات متداول مردم محسوب می‌شود. پس اسنپ فود یک استارتاپ سبک زندگی است.
  2.  استارتاپ‌های کوچک: این‌ها معمولا کسب و کارهایی هستند که توسط یک خانواده اداره می‌شوند. اهداف بزرگی ندارند و صرفا برای تأمین مخارج روزمره خانواده شروع به کار می‌کنند.
  3. استارتاپ‌های گسترش پذیر: واژه گسترش پذیر کاملا مشخص می‌کند که مفهوم این نوع استارتاپ چیست. آن‌ها به عنوان یک کسب و کار کوچک شروع می‌شوند و در نهایت به برندها و کمپانی‌های بزرگ تبدیل خواهند شد؛ مثل اپل.
  4. استارتاپ‌های فروشی: برخی از افراد ایده‌هایی را پرورش می‌دهند که بعد از مدتی آن‌ها را به افراد دیگر بفروشند و توسعه‌اش را به فرد خریدار بسپارند.
  5. استارتاپ‌های اجتماعی: این نوع استارتاپ‌ها علاوه بر درآمدزایی به مسئولیت‌های اجتماعی هم توجه دارند و کسب و کارشان به گونه‌ای است که به نفع دنیا و مردم آن باشد. مثلا استارتاپی که کیسه‌های تجدید پذیر تولید می‌کند، نمونه کسب و کاری است که دنیا را به جای تمیزتری برای زندگی تبدیل خواهد کرد!
  6. استارتاپ شرکت‌های بزرگ: شرکت‌های بزرگ در برخی موارد استارتاپ‌هایی را راه اندازی می‌کنند. مثلا برندهایی چون اویلا، سافتلن، حیات، اکتیو، بایودنت و… همگی زیر مجموعه‌های برند گلرنگ هستند و استارتاپ‌های این برند به شمار می‌روند.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: اصول تصمیم گیری برای مدیران [/ux_text] [/message_box] 

 

مراحل راه اندازی کار استارتاپ چیست؟

تا اینجای کار درباره چرایی و چیستی استارتاپ صحبت کردیم. اکنون باید درباره چگونگی مراحل راه اندازی کار استارتاپ صحبت کنیم. در این بخش بررسی می‌کنیم که مراحل راه اندازی کار استارتاپ چیست و چگونه باید انجام شود.

مراحل راه اندازی کار استارتاپ

 

پیدا کردن ایده

ایده باید منحصر به فرد باشد، اما نه به گونه‌ای که تاکنون شبیه آن دیده نشده است! شاید با یک تغییر کوچک در محصولی که امروز فروش خوبی دارد، شما فروش بهتری داشته باشید. هر ایده‌ای به ذهنتان می‌رسد را یادداشت کنید؛ حتی اگر فکر می‌کنید ایده احمقانه‌ای به نظر می‌رسد. فراموش نکنید که هواپیما زمانی اختراع شد که پرواز برای انسان‌ها یک شوخی مضحک بود. پس هر ایده‌ای می‌تواند جرقه راه اندازی کار استارتاپ باشد.

 

کشیدن نقشه راه

مبدا شما ایده‌ای است که دارید و مقصدتان کسب و کاری است که استارتاپ به آن تبدیل می‌شود. در این مرحله باید بدانید که جزئیات مرتبط با مسیر راه اندازی کار استارتاپ چیست. تحقیق، نظرسنجی و مشورت با دیگران درباره ایده و… باید در این مرحله انجام شود.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

نکته: منظور از نظرسنجی صحبت با افراد متخصص است. پرسیدن نظر افرادی که ناامیدتان می‌کنند، هیچ سودی برای شما و کسب و کارتان ندارد.

[/ux_text] [/message_box]

 

ثبت ایده در صورت نیاز

ایده‌های ساده نیازی به ثبت ندارند. چرا که دزدیده نمی‌شوند. اما اگر ایده بکری دارید که در سطح کشور و حتی جهان هم وجود ندارد، حتما آن را به نام خود ثبت کنید و سپس سایر مراحل راه اندازی کار استارتاپ را طی کنید. مثلا شاید ایده کسب و کار تولید ربات‌های همه کاره، هنوز توسط کسی مطرح نشده باشد. بنابراین کسی که پتانسیل راه اندازی چنین استارتاپی را در خود می‌بیند، باید اول ایده ناب خود را ثبت کند.

 

مدلسازی کسب و کار

این بخش از راه اندازی کار استارتاپ خود شامل دو اقدام متفاوت است.

تولید نمونه محصول

  1. برخی از کسب و کارها نیاز به نمونه محصول یا خدمات دارند. ابتدا باید چک کنید که آیا پیش از شما کسی محصول مشابهی تولید کرده یا خدمات مشابهی ارائه داده است یا خیر. اگر پاسخ مثبت است، یعنی مسیر شما هموارتر خواهد بود. اما اگر اولین هستید، باید بازارسازی کنید. پس ابتدا باید نمونه اولیه‌ای از محصول خود را تولید کنید.
  2. بعد از تولید نمونه، باید تقاضای بازار را بررسی کنید. پس گروهی از مشتریان هدف را به عنوان نمونه در نظر بگیرید و محصول خود را به آن‌ها ارائه دهید. در مثال ربات،‌ ایده پرداز باید چند ربات بسازد و آن‌ها را به خانم‌های خانه دار بدهد تا عملکرد ربات‌ها را بسنجند. سپس از آن‌ها بازخورد بگیرد. با توجه به بازخوردها می‌توان پیشبینی کرد که در آینده نظر بازار هدف بزرگ‌تر نسبت به استارتاپ چیست.

اگر بازخورد خوبی از دو مرحله قبل گرفتید،‌ به سراغ مرحله پنجم بروید. در غیر این صورت ایده‌ها، نقشه کسب و کار، محصول، روش ارائه و مدل کسب و کار خود را بروزرسانی کنید و دوباره این مرحله را انجام دهید.

پیج اینستاگرام دکامی

 

سرمایه گذار پیدا کنید

برای این بخش یک خبر خوب دارم و یک خبر معمولی! خبر خوب این است که در ایران افراد بسیاری وجود دارند که آماده سرمایه گذاری روی ایده‌های استارتاپی با بازدهی بالا هستند. تنها کافی است آن‌ها را توجیه کنید که برنامه استارتاپ چیست و ظرف چه مدت آن‌ها را به سوددهی می‌رساند.
خبر معمولی هم این است که ارتباط گرفتن و مذاکره با سرمایه گذاران نیاز به مهارت‌های خاصی دارد که باید آن‌ها را بدانید.
افراد در استارتاپ باید به شیوه درست سرمایه گذار انتخاب کنند و حتما با آن‌ها قرارداد ببندند. برخی از استارتاپ‌ها بخشی از سهام خود را به نام سرمایه گذار می‌زنند. برخی دیگر قرارداد می‌بندند که درصدی از سود شرکت را به سرمایه گذار پرداخت کنند. برخی دیگر هم به صورت شراکتی کار می‌کنند و با سرمایه گذار شریک می‌شوند.
فراموش نکنید که حتما مراحل قرارداد بستن با سرمایه گذار را به صورت کاملا قانونی طی کنید و با حضور یک وکیل حرفه‌ای قرارداد بنویسید.

 

مدل کسب و کار خود را اجرا کنید

باید بدانید که نیازها در شروع استارتاپ چیست. مطمئنا در ابتدای راه اندازی کسب و کار نیازی نیست برای ده هزار مشتری محصول تولید کنید. در این مرحله کارهای عملی شما شروع می‌شود. باید تجهیزات و امکانات لازم برای تولید انبوه را فراهم کنید. بعد از فراهم شدن امکانات،‌ کار را شروع کنید.

 

برندسازی و تلاش برای تبدیل شدن به یک استارتاپ موفق را شروع کنید

اکنون کسب و کاری دارید که در مرحله پیش از بلوغ قرار دارد. شما بهتر از هرکسی می‌دانید که اقدامات لازم برای رشد بیشتر استارتاپ چیست. اما برای راهنمایی بیشتر چند اقدام عمومی بعد از راه اندازی یک استارتاپ را بیان کرده‌ایم.

7.	برندسازی و تلاش برای تبدیل شدن به یک استارتاپ موفق

  • پیدا کردن نیروهای حرفه‌ای و تیم سازی در کسب و کار.
  • بازاریابی حضوری یا اینترنتی با توجه به نیاز کسب و کار.
  • شناختن باگ‌هایی که با عملی شدن نقشه راه کسب و کار، پیدا شده‌اند و مدیریت آن‌ها.
  • ساخت بازار و هدایت استارتاپ در مسیر تبدیل شدن به یک کسب و کار موفق.

اگر از من بپرسند سخت‌ترین مرحله استارتاپ چیست، حتما به این مرحله اشاره می‌کنم. استارتاپ در این مرحله شبیه کودکی است که باید به خوبی تربیت شود، آموزش ببیند و زمان و توجه زیادی از والدین دریافت کند تا در آینده به شخصیتی موفق تبدیل شود. کارآفرینان باید به اندازه یک پدر یا مادر تمام وقت در اختیار کسب و کار خود باشند!

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: شرح وظایف مدیر داخلی شرکت تولیدی [/ux_text] [/message_box]

 

از شوق راه اندازی استارتاپ تا شکست اکثر استارتا‌پ‌های نوپا

بگذارید یک داستان آشنا را روایت کنم. شخصی نزد شما می‌آید و از ایده جذابش برای راه‌اندازی یک کسب و کار نو با شما صحبت می‌کند. شما به خوبی می‌دانید استارتاپ چیست. پس مراحلی که در قسمت قبل گفتیم را برای او توضیح می‌دهید و به او می‌گویید با این روش می‌تواند یک استارتاپ موفق داشته باشد. اما این فرد زمانی که متوجه می‌شود راه اندازی یک استارتاپ چه فرایند پیچیده‌ای دارد، از شروع منصرف می‌شود و به سراغ شغل قبلی‌اش بر می‌گردد.

شکست استارتاپ ها

البته احتمال دیگری هم وجود دارد. فرد وارد مسیر راه اندازی استارتاپ می‌شود، چند مرحله را هم پشت سر می‌گذارد. اما بعد از مدتی بدون اینکه سودی از استارتاپ خود به دست آورده باشد، بودجه‌اش تمام می‌شود و به عنوان یک فرد شکست خورده کنار می‌آید. علت شکست یا موفقیت استارتاپ چیست؟

شوق روز اول
افراد در روزهای ابتدایی کار به دلایل زیر تصور می‌کنند می‌توانند یک کارآفرین موفق باشند و بدون اینکه بدانند استارتاپ چیست، به سراغ راه اندازی آن می‌روند.

  • ایده‌ای خیلی خاص دارند که تغییرات بزرگی در دنیا ایجاد می‌کند.
  • تمایل دارند با موفقیت خود در چشم دیگران بزرگ شمرده شوند.
  • داستان موفقیت‌های کارآفرینان را شنیده‌اند و تصور می‌کنند فرایند راه اندازی استارتاپ مانند گفتن چند جمله انگیزشی ساده است. آن‌ها از سختی‌ها و واقعیت‌ پس پرده افراد موفق خبر ندارند.
  • تصور می‌کنند راه اندازی کسب و کار ساده است و نیازی به دانش اضافه ندارند.
  • تصور می‌کنند با استفاده از کمک‌های دولتی و سازمان‌ها می‌توانند بودجه مورد نیاز برای کسب و کارشان را تأمین کنند.

خلاصه آنکه در روزهای اول، بسیاری از افراد به دنبال طی کردن ره صد ساله در یک شب هستند. با چنین تفکری، سقوط کسب و کار از همان ابتدا قابل پیشبینی است.

شکست روز آخر
خیلی از استارتاپ‌ها با ایده‌های خوبی شروع می‌کنند. اما شکست می‌خورند. با توجه به نکاتی که در قسمت قبل بیان کردیم، می‌توانیم پیشبینی کنیم که علت شکست استارتاپ چیست. اما در ادامه به چند علت عمده اشاره کرده‌ایم.

  • آن‌ها کارهای ساده را انجام می‌دهند، اما هنگام سختی کار یا پا پس می‌کشند و یا پیوستگی و مداومت را از دست می‌دهند.
  • نقشه و مدل کسب و کاری مدونی ندارند و فقط کار می‌کنند تا روزی به موفقیت برسند.
  • برای جذب سرمایه یا نیروهای حرفه‌ای تلاش نمی‌کنند.
  • به اصول اداره یک کسب و کار و مشتری مداری توجه ندارند.
  • به دلیل نبستن قرارداد سرمایه گذاری و شراکت یا عقد قرارداد ناقص، با کلاهبرداری مواجه می‌شوند.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: چگونه یک فریلنسر موفق شویم [/ux_text] [/message_box]

 

باید بدانید که راه اندازی یک استارتاپ و تبدیل آن به یک برند موفق جزو سخت‌ترین کارهاست و تنها از عهده افراد خستگی ناپذیر خارج است.
جمع بندی؛ هیچ چیز به اندازه استارتاپ عبارت «سختی شیرین» را معنا نمی‌کند!

۱۷ ساعت کار در شبانه روز، دست و پنجه نرم کردن با چالش‌های پیش رو، برخورد با یک مانع جدید بلافاصله بعد از حل مانع قبلی و هزاران کار سخت دیگر، روزمره‌های یک استارتاپ است. پس باید در پاسخ به سوال استارتاپ چیست، درباره این چالش‌ها هم صحبت کنیم. در این صورت همه می‌فهمند که تنها یک عاشق واقعی می‌تواند کارآفرین باشد و استارتاپ را به موفقیت برساند!

موفقیت استارتاپ ها

این روزها واژه‌های زیبای بسیاری در همه جا و به خصوص فضای مجازی به گوشمان می‌خورد. واژه‌هایی چون موفقیت از صفر به صد، انواع کارآفرینی، ثروت با کارآفرینی، دوری از کارمندی، درآمد بالا و… مدام شنیده می‌شوند. تحقق تمام این واژه‌ها صددرصد امکانپذیر است؛ اما نه به سادگی. مقاله را با ضرب المثلی که به ذهنم می‌رسد، به پایان می‌برم:

کار هر بز نیست خرمن کوفتن. گاو نر می‌خواهد و مرد کهن!

شما هم اگر تجربه‌ای درباره شکست یا موفقیت یک استارتاپ دارید، حتما در بخش کامنت‌ها با ما در میان بگذارید. همچنین اگر در شرف راه اندازی یک کسب و کار تازه هستید و سوالی در این زمینه دارید، می‌توانید با مطرح کردن سوال خود در بخش کامنت‌ها، پاسخ بگیرید.

 

[message_box bg_color=”rgb(247, 226, 254)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(81, 77, 80)”]

در دوره جامع مدیریت کاربردی، ۲۳ قانون و قاعده حرفه ای مدیریت در ایران ارائه می شود که به تنهایی می توانند از شما مدیری برجسته بسازند

[/ux_text]

[button text=” دوره جامع مدیریت کاربردی ” link=”https://www.newsite.dekami.com/product/mp/” target=”_blank”] [/message_box]