آنچه در این مقاله میخوانید [پنهانسازی]
مدیریت سرمایه را به روشهای مختلفی میتوان معنی کرد، سرمایهگذاریهای شخصی، سرمایهگذاریهای درون سازمانی یا برونسازمانی، سرمایهگذاری در بازارهای مالی و… روشهای مختلفی برای حفظ ارزش پول و سودآوری هستند که همگی به مدیریت نیاز دارند.
رابرت کیوساکی در کتاب مشهور «پدر پولدار و پدر بیپول» چهار ربع نقدینگی کارمندی، کسب و کار کوچک، کارآفرین و سرمایهگذار را معرفی میکند و در تعریف سرمایهگذار میگوید این افراد کسانی هستند که پولشان برایشان کار میکند. درست است که هر شخصی در یکی از این چهار ربع نقدینگی قرار دارد، اما به نظر من همه افراد فارغ از اینکه در کدام ربع هستند، باید شمّ سرمایهگذاری و مدیریت آن را داشته باشند.
در این مقاله ابعاد مختلف مدیریت سرمایه را بررسی میکنیم و شما بعد از خواندن آن متوجه خواهید شد که هر نوع سرمایهای را باید چگونه مدیریت کنید.
مدیریت سرمایه چیست؟
به طور کلی مدیریت سرمایه علمی است که افراد به کمک آن یاد میگیرند استراتژی مناسبی برای مدیریت داراییهایشان بچینند. پایه این استراتژیها بر مبنای ضربالمثلهای «مالت را سفت بچسب، همسایهات را دزد نکن» و «پول پول میآورد» بنا میشود؛ یعنی مدیران سرمایه باید در وهله اول ارزش سرمایههایشان را حفظ کنند و بعد از آن به دنبال سودآوری باشند.
مدیران کسب و کارها به مدیریت پول موجود در کسب و کارشان هم نیاز دارند و باید قواعد و قوانینی را در این زمینه بدانند. پول هم میتواند مانند الکل باشد که فرّار است، به مرور زمان میپرد و کمتر میشود و هم میتواند مثل یک بهمن باشد و با گذشت زمان بزرگ و بزرگتر شود. اینکه شما سرمایه خود را به الکل تبدیل میکنید یا بهمن، کاملا به نحوه مدیریتتان بستگی دارد. در رابطه با تعریف مدیریت اینجا بیشتر بخوانید.
مدیریت سرمایه در شرایط کنونی کشور ما اهمیت بسیاری دارد، زیرا مرز میان کسب و کارهای سودآور و بیزینسهای شکست خورده را مشخص میکند. مدیران کسب و کارها باید بتوانند جریان مالی شرکتشان را به صورت کامل کنترل کنند، یعنی اطلاعات دقیقی از بودجهبندی، هزینهها و سرمایه موجود در سازمانشان داشته باشند و برای رسیدن به اهداف مالی مشخصی که تعیین کردهاند، برنامهریزی کنند.
نحوه مدیریت سرمایه در بازارهای مالی
مدیریت سرمایه در بازارهای مالی نام یک کتاب مشهور از بنت ای مکدوول است. هر معاملهگر در بازار سرمایه یک سبک معاملاتی منحصر به فرد دارد که خودش آن را طراحی میکند. سبک معاملاتی هر فرد به شخصیت، میزان سرمایه، اهداف مالی و زمان تعیین شده برای رسیدن به اهداف بستگی دارد. به همین دلیل حتی اگر در دورههای آموزشی مدیریت سرمایه در بازارهای مالی هم شرکت کرده باشید، کلیات طراحی سبک معاملاتی را یاد میگیرید و سپس باید با توجه به این فاکتورها، سبک منحصر به خودتان را ایجاد کنید.
استراتژیهای مختلفی برای مدیریت صحیح پول در بازارهای مالی وجود دارد، اما یک استراتژی کلی تقسیم داراییها در دو نوع سبد است:
- سبد اول سبد امنیت است که در آن داراییهایی را میخرید که سود کم اما تضمین شدهای دارند. صندوقهای سرمایهگذاری با سود ثابت جزو این دسته هستند.
- سبد دوم رشد نام دارد. در این سبد داراییهایی خریداری میشود که ریسک بالاتری دارند، اما در صورت رشد سود خوبی نصیب معاملهگر میکنند.
افراد با توجه به سبک معاملاتی که در نظر گرفتهاند، داراییهایشان را بین دو سبد بالا تقسیم میکنند؛ افرادی که ریسکپذیرتر هستند از سبد رشد بیشتر استفاده میکنند و افراد محتاط به سراغ سبد امنیت میروند. در رابطه با مدیریت مالی در مقاله دیگر دکامی بیشتر بخوانید.
بهتر است بخشی از پول خود را نیز به سرمایهگذاریهای شخصی برای رسیدن به رویاهایتان اختصاص دهید. ممکن است برای رسیدن به این رویاها نیاز باشد روی خودتان سرمایهگذاری کنید و آموزش ببینید یا پولتان را ذخیره کنید و به مرور زمان بودجه مورد نیاز برای رسیدن به آن را به دست آورید.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: هوش مالی [/ux_text] [/message_box]
قوانین مدیریت سرمایه در کسب و کارهای کوچک
مدیریت سرمایه برای مدیران کسب و کارها کار سختی است و بسیاری از آنها دوست ندارند درگیر این موضوع باشند. مدیریت نکردن سرمایه در کسب و کارهای کوچک مانعی مهم است که به شما اجازه نمیدهد متوجه شوید هزینه کسب و کارتان واقعا چقدر است، چقدر درآمد داشتهاید، چقدر سود به دست آوردهاید و سرمایه ورودی در چه بخشهایی هزینه شده است. احتمالا میتوانید تصور کنید که این عدم شفافیت چه چالشهایی در مسیر کسب و کار شما ایجاد خواهد کرد. در رابطه با شفافیت در کار در مقاله دیگری به طور مفصل توضیح دادهایم.
مدیران بیزینسهای کوچک به کمک قوانین مدیریت سرمایه میتوانند از چالشهای عدم نظارت بر جریان مالی درون سازمانشان رها شوند. در ادامه این قواعد و قوانین را توضیح دادهایم:
سررسید پرداختها را به یاد داشته باشید
با اطلاع از زمان سررسید بدهیها مانند وامهای تجاری، حقوق و سایر حسابهای پرداختنی میتوانید بخش مهمی از هزینهها و جریان مالی خود را کنترل کنید. کنترل بدهیها و پرداخت آنها هم باعث خوشحسابی و اعتماد میشود و هم مدیریت سرمایه را سادهتر میکند.
نظارت بر هزینهها
عدم مدیریت هزینهها یکی از مهمترین قوانین مدیریت سرمایه در کسب و کارهاست. عدم نظارت بر هزینهها باعث صرف بودجه برای خرجهای غیر ضروری میشود.
مدیران مالی یا صاحبان یک کسب و کار باید از موجودی تمام حسابهای شرکت اطلاع داشته باشند و بدانند از هر حساب چقدر و به چه منظور برداشت شده است.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: دورکاری چیست [/ux_text] [/message_box]
طلبهایتان را فراموش نکنید
در قوانین مدیریت سرمایه همه جریانهای مالی سازمان باید مدیریت شوند و شفاف باشند. گاهی اوقات بخشی از پولهای دریافتی سازمان نقدی نیست و چک یا بدهی است که باید در آینده وصول شود. اینکه هر بدهی در موعد مشخص وارد سازمان شود اهمیت بسیاری دارد.
سرمایههای شخصی خود را از سرمایههای سازمان جدا کنید
اینکه حساب شخصی شما با حساب کسب و کارتان یکی باشد، کنترل سرمایه را از دستتان خارج میکند. ممکن است تمام درآمد خود را در کسب و کارتان صرف کنید و چیزی برای زندگی شخصیتان باقی نگذارید یا اینکه بخشی از سرمایه مربوط به کسب و کار را در زندگی شخصی هزینه کنید و برای تأمین بودجه و سرمایه مورد نیاز برای سازمان با کمبود مواجه شوید.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
قوانین مدیریت سرمایه در کسب و کار حول محور تعیین جزئیات جریانهای مالی میگردد.
[/ux_text] [/message_box]
از مشاورین مالیاتی کمک بگیرید
بسیاری از کسب و کارها از قوانینی که به آنها کمک میکند مشمول معافیت مالیاتی شوند، اطلاعی ندارند. این موضوع باعث میشود کسب و کارها هزینه زیادی برای مالیات پرداخت کنند. مشورت با یک مشاور مالیاتی میتواند آن بخش از سرمایه که صرف مالیات میشود را در سازمان نگه دارد یا حداقل میزان آن را کمتر کند.
بودجه خود را مشخص کنید
شفافسازی بودجهای که در اختیار دارید و سرمایه مورد نیاز یکی دیگر از قوانین مدیریت سرمایه است. شما باید بدانید که در سازمان چه هزینههایی وجود دارد و چقدر بودجه دارید تا بتوانید میان این تناسب برقرار کنید. تعیین بودجه سازمانی به تعیین درآمد و مدیریت هزینهها کمک میکند.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: هوش تجاری چیست [/ux_text] [/message_box]
موجودیهایتان را مدیریت کنید
این موضوع تا حدی به نوع کسب و کار نیز وابسته است و باید برای هر سازمانی شخصیسازی شود. مثال فروشگاههای اینترنتی در این زمینه ملموس هستند. بخشی از سرمایه یک فروشگاه اینترنتی به تأمین موجودی انبار اختصاص پیدا میکند.
اگر مدیر اطلاعات کافی از میزان تقاضا برای محصولات داشته باشد، میتواند متوجه شود کدام یک از محصولات انبار خیلی زود به پایان میرسد و کدام یک از آنها مدت زیادی در انبار باقی میماند. بنابراین میتواند تصمیم درستی درباره تأمین کالا بگیرد و جریان مالی در سازمان ایجاد کند. جریان داشتن پول در سازمان و مسدود نشدن آن در انبار (به عنوان محصول) به مدیریت سرمایه و تأمین بودجه سازمانی کمک میکند.
کاهش هزینهها و افزایش درآمد
این اصل کلید قوانین مدیریت سرمایه در کسب و کارهاست. مدیرانی که هزینههایشان را به صورت جزئی بررسی میکنند، میتوانند هزینههای غیرضروری را حذف کنند. آنها همچنین با بررسی جزئیات درآمدی میتوانند کانالهای جدیدی برای کسب درآمد ایجاد کنند. مارکتینگ و افزایش فروش، سرمایهگذاری در بازارهای مالی، برگزاری کمپینهای فروش، استفاده از قیف فروش در بازاریابی و… راههایی برای افزایش درآمد هستند.
پسانداز کردن بخشی از سرمایه
ذخیره پول در حد نیاز برای روز مبادا یکی از قوانین مدیریت سرمایه است. افرادی که میتوانند سرمایهشان را مدیریت کنند، حتی در مواقع اورژانسی هم پول کافی برای حل مسائل دارند. این اصل هم در مدیریت سرمایههای شخصی و هم سازمانی کاربرد دارد.
به آینده هم فکر کنید
احتمالا هر مقالهای که درباره سرمایهگذاری میخوانید یک جمله مهم دارد: همه تخم مرغهایتان را در یک سبد نچینید!
برای مدیریت سرمایه کسب و کار باید به چشماندازهای بلند مدت سازمانی نیز توجه داشته باشید و پیش از فرا رسیدن موعد هر هدف بلند مدت، یک برنامه مالی برای آن بچینید. ممکن است لازم باشد بخشی از سرمایه سازمانی خود را از کار خارج کنید و برای اهداف آینده نگه دارید. افرادی که قوانین مدیریت سرمایه را میدانند، میتوانند جریان مالی کنونی را به گونهای کنترل کنند که علاوه بر تأمین هزینههای کنونی، برای دستیابی به اهداف آیندهشان نیز بودجه اختصاص دهند.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: تحقیقات بازار [/ux_text] [/message_box]
ارتباط مدیریت سرمایه گذاری و ریسک
مفهوم ریسک و مدیریت سرمایه گذاری با هم عجین شده است و هیچ سرمایهگذاری را نمیتوان پیدا کرد که مطلقا ضرر نکرده باشد. هر نوع سرمایهگذاری در بازار میتواند نوعی ریسک باشد، حتی پولهایی که در صندوقهای سرمایهگذاری با سود ثابت هم ذخیره میشوند، در معرض ریسک قرار دارند.
سرمایهگذاران ریسکهایشان را هم انتخاب میکنند. در قسمتهای قبلی راجع به سبد امنیت و سبد رشد صحبت کردیم و گفتیم که تنها تفاوت میان این سبدها، میزان ریسکی است که سهام آنها دارد. ریسکهای کوچک معمولا اطمینان بیشتری دارند و سود کمتری هم ایجاد میکنند، اما ریسکهای بزرگ خطرناکتر هستند و اگر موفقیتآمیز باشند، سود بیشتری از آنها حاصل میشود. مدیران سرمایه میتوانند ریسکهایشان را هم مدیریت کنند. بخشی از مدیریت ریسک به کنترل سرمایههای سازمانی برمیگردد، افرادی که میتوانند ریسکها را مدیریت کنند، سرمایههای سازمان را نه در معرض ریسکهای بزرگ قرار میدهند که در صورت شکست همه چیز را نابود کند و نه آنقدر ریسکهای کوچکی انتخاب میکنند که هیچ عایدهای نداشته باشد.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: بهترین پادکست کسب و کار [/ux_text] [/message_box]
کلام آخر: مدیریت سرمایه یک بازی هنرمندانه است
مدیریت هر نوع سرمایهای به هنر خاصی نیاز دارد، تنها بخشی از مدیریت پول به دانش و تخصص علمی در این زمینه برمیگردد و بخش دیگری از آن به ایدهها و مهارتهای فکری مدیر سرمایهگذاری وابسته است. سرمایهگذاران هوشمند میدانند چه کنند که سودشان بیشتر باشد و ضررهایشان در کمترین سطح ممکن قرار بگیرد.
مدیران کسب و کارها معمولا در سالهای ابتدایی خودشان مدیریت سرمایه و منابع مالی سازمان را برعهده میگیرند، اما بعد از رشد کسب و کار این امر مهم را به مدیران سرمایهگذاری و مالی واگذار میکنند. انتخاب فرد امین و حرفهای برای این سمت اهمیت بسیاری دارد و صاحب یک کسب و کار باید بررسیهای دقیقی درباره متقاضیان این جایگاه شغلی انجام دهد.
[message_box bg_color=”rgb(247, 226, 254)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(81, 77, 80)”]
در دوره جامع مدیریت کاربردی، ۲۳ قانون و قاعده حرفه ای مدیریت در ایران ارائه می شود که به تنهایی می توانند از شما مدیری برجسته بسازند
[/ux_text]
[button text=” دوره جامع مدیریت کاربردی ” link=”https://www.newsite.dekami.com/product/mp/” target=”_blank”] [/message_box]