آنچه در این مقاله میخوانید [پنهانسازی]
امروزه علم سر شاخه ی تمام پیشرفت های بشری است و با پیشرفت روزافزون علم دستاوردهای بیشتری برای بهبود وضعیت زندگی بشر به دست می آید. شاخه های علوم بسیار زیادی ازجمله ریاضیات ،فیزیک، ، شیمی، نجوم، رایانه و … وجود دارد که مدیریت هم یکی از این علوم است ، علم مدیریت.
علوم به گونه ای هستند که قوانین و روابط آنها در هر کجای دنیا که بکار گرفته شوند نتیجه ثابت خواهد بود مثلا تمامی روابط ریاضی در همه جای دنیا ثابت، و نتیجه یکسانی خواهند داد یا علم شیمی و فیزیک و هر علم دیگری که بکار گرفته شود نتیجه ثابت خواهد بود اما یک سوال:
آیا علم مدیریت هم در همه جای دنیا ثایت است و با بکار بردن قوانین و روابط تعریف شده نتیجه ثابتی خواهد داشت؟
پاسخ خیر است…
یک تفاوت بسیار عمده بین علم مدیریت و بقیه علوم وجود دارد که نگرش ما به این علم را کاملا تغییر می دهد. و آن این است که علم مدیریت در رابطه با انسانهاست. و از آنجا که انسان موجود بسیار پیچیده ایست و در جوامع و فرهنگ های مختلف رفتارهای متفاوتی را از خود بروز می دهد. لذا علم مدیریت هم همه جا یکسان نخواهد بود.
علم مدیریتی که در جوامع غربی و اروپایی به کار برده می شود هرگز در آفریقا کاربرد نخواهد داشت. و یا در ایران که کاملا فرهنگی متفاوت داریم کاربردی نیست. باید برای هر جامعه و فرهنگی، مدیریت ویژه آن فرهنگ را بکار برد. این دقیقا همان چیزی است که در ایران نادیده گرفته شده است. این را از هزاران کتاب ترجمه شده در بازار و سیستم های مدیریتی وارداتی که اغلب هم کاربردی نیستند میتوان به خوبی فهمید.
هزاران کتاب ترجمه شده ای که بیشتر مطالب گفته شده در آنها برای ما غیر کاربردی است. منظورم غیر کاربردی برای فرهنگ و جامعه ماست. طبیعی است برای جوامع و فرهنگ خود آن کشورها کاربردی خواهد بود. یا صدها سیستم مدیریتی که هر روزه وارد ایران شده و در سازمان ها با آب و تاب فراوان به اصطلاح پیاده سازی می شوند. سپس بعد از مدتی فقط حجم زیادی از دستورالعملها و فرم های غیر کاربردی از آنها به جای می ماند که هیچکدام به درستی رعایت نمی شوند. عده ای هم هر روز در حال پر کردن این فرمها و سند سازی هستند.
برای علم مدیریت در ایران چه باید کرد؟
پاسخ این است که ما در ایران به شدت نیاز به تولید علم در حوزه مدیریت داریم. نیاز است با توجه به ادراکات اجتماعی و اصول و قوانین روانشناختی مان ، همچنین با توجه به فرهنگ ایرانی به تولید علم در زمینه مدیریت پرداخته شود. اینجا دیگر کارمان با کپی برداری پیش نمی رود. مشکل بزرگ مدیریتی ایران ما، با کپی کردن برطرف نخواهد شد همچنان که تا کنون نشده است.
ما باید تولید علم کنیم تولید علم مدیریت. این تنها چاره خروج از این بحران مدیریتی است. متاسفانه از تولید علم در تمامی زمینه ها حرف به میان می آید و حمایتهایی هم میشود، اما در زمینه تولید علم مدیریت کاری نشده است. چون اصولا هنوز به این مقوله با این دید نگاه نکرده اند. حتی به عقیده من در زمینه روانشناسی جامعه هم این مقوله صادق است. و باید در این زمینه هم به تولید علم پرداخته شود.
4 دیدگاه “سرنوشت علم مدیریت در ایران”
خیلی جالب بود
ممنون
چه بحث جالبی باز کردین آره همه چیز ما کپی از خارجیاست اینجا هم همینطوره :))
خیلی عالی بود موفق باشین