آنچه در این مقاله میخوانید [پنهانسازی]
بسیاری از رشتههای دانشگاهی افراد را برای تبدیل شدن به کارمند تربیت میکنند؛ اما برخی از رشتهها هم میتوانند زمینهساز انواع کارآفرینی یا فعالیت به عنوان مدیر یک کسب و کار باشند. رشته مدیریت بازرگانی جزو گروه دوم است.
مدیران و کارآفرینان باید علاوه بر رشد سازمان، به رشد فردی و بروزرسانی دانش مدیریتی خودشان هم توجه داشته باشند. یک اصل ساده در دنیای تجارت این است که اگر آموزش ببینیم و تجربه کسب کنیم، پیشرفت و رشد خواهیم داشت. اما به محض اینکه یادگیری را متوقف میکنیم، پسرفت شروع میشود.
یکی از راههای پیش روی مدیران برای افزایش دانش و تجربه، تحصیل در رشتههای مدیریتی است. آشنایی با انواع رشتههای مدیریت به شما کمک میکند بهترین شاخه را انتخاب کنید و با تحصیل در آنها هم به خود و هم به سازمانتان سود برسانید.
مدیریت بازرگانی چیست؟
مدیر بازرگانی شخصی است که بعد از پایان تولید محصول تا ورود آن به بازار و رسیدن به دست مشتری و حتی بعد از آن را مدیریت میکند. این فرد باید فرایند خروجی کسب و کار را به گونهای سازماندهی کند که بیشترین سودآوری را برای سازمان داشته باشد. راهکارهای سودآوری برای سازمان شامل موارد مختلفی چون کاهش هزینهها، افزایش رضایت مشتری ها، تبلیغات و برندسازی و ایدههای خلاقانهای است که مدیر بازرگانی ارائه میدهد.

رشته مدیریت بازرگانی
برای پاسخ به سوال مدیریت بازرگانی چیست، میتوانیم از نام این رشته هم استفاده کنیم. افرادی که در این حوزه کار یا تحصیل میکنند هم باید یک مدیر توانمند و هم یک تاجر برای معاملات و فروش محصولات و خدمات شرکت باشند.
این افراد باید نیاز بازار را با روش های تحقیقات بازار شناسایی کنند و با تطابق خروجیهای کسب و کار با این نیازها، میزان فروش و سودآوری برای شرکت را افزایش دهد. در این قسمت با تعریف مدیریت بازرگانی آشنا شدید. در ادامه مقاله همراه ما باشید.
معرفی رشته مدیریت بازرگانی
در حال حاضر رشته مدیریت بازرگانی هم در دانشگاهها و هم در موسسات آموزش عالی شهرهای مختلف ایران ارائه میشود. برخی از مدیران ترجیح میدهند به جای تحصیل دانشگاهی در این رشته، وارد دورههای آموزشی شوند که مباحث را به صورت کاربردیتر و در مدت زمان کوتاهتر ارائه میکنند.

معرفی رشته مدیریت بازرگانی
هدف از ارائه رشته مدیریت بازرگانی ایجاد دیدگاهی جامع در زمینه بازرگانی به دانشجویان و تقویت مهارت مدیریت در آنهاست. شما با تحصیل در این رشته میتوانید مهارتهایی که در ادامه نام میبریم را به دست آورید:
- کنترل هزینه، سرمایه و سودآوری سازمان
- شناسایی ظرفیتهای سازمان برای سودآوری
- وظایف اساسی در بخش بازرگانی شرکتها
- جمعآوری و تجزیه تحلیل اطلاعات مربوط به بیزینس
- ارزیابی اطلاعات بازرگانی و تصمیمگیری با توجه به آنها
- اجرای تصمیمات مدیریتی به گونهای که بهترین بازدهی را داشته باشد
- سنجش بازار و ارائه پلنهای بازاریابی
- نظارت بر فرایندهای صادراتی و خروج محصولات و خدمات از سازمان
در قسمتهای بعدی گرایشها و مهمترین دروسی که در این رشته ارائه میشود را نام میبریم تا بتوانید به طور دقیق با اینکه رشته مدیریت بازرگانی چیست آشنا شوید.
گرایش های مدیریت بازرگانی
دانشگاههای مختلف گرایشهای گوناگونی از رشته مدیریت بازرگانی ارائه میدهند که در ادامه آنها را نام بردهایم.
- بازرگانی بینالملل
- بازرگانی داخلی
- بازاریابی
- تجارت الکترونیک
- مدیریت استراتژیک
- کارآفرینی
- گرایشهای مالی
- گرایش تحویل
معمولا موسسات آموزشی همه گرایشها را ارائه نمیدهند. به همین دلیل هنگام انتخاب دانشگاه یا موسسه آموزشی باید دقت داشته باشند که حتما گرایش مورد نظرشان در آن مرکز ارائه شود.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: شرح شغل [/ux_text] [/message_box]
دروس رشته مدیریت بازرگانی
دروس رشته مدیریت بازرگانی در دستههای مختلف عمومی، تخصصی، پایه، اصلی و اختیاری تقسیمبندی میشوند و در مجموع، دانشجویان در دوره کارشناسی باید ۱۳۳ واحد بگذرانند.

رشته مدیریت بازرگانی
نام بردن تمام دروس رشته مدیریت بازرگانی از حوصله این مقاله خارج است. به همین دلیل در ادامه به مهمترین و کاربردیترین دروسی که در این رشته میخوانید اشاره میکنیم.
- اصول و مبانی مدیریت
- مدیریت منابع انسانی
- مدیریت رفتار در سازمان
- روش تحقیق مدیریت و عملیات
- بازرگانی بینالملل
- مدیریت بازار و بازاریابی
- سیستمهای اطلاعاتی مدیریتی
- اصول حسابداری
- مدیریت مالی
- استراتژی مدیریت
- سیاستهای مالی و پولی
- بهرهوری و تحلیل اطلاعات سازمانی
- حقوق بازرگانی بینالملل
- اقتصاد خرد و اقتصاد کلان
- ساختارهای سازمانی
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: دوره DBA چیست [/ux_text] [/message_box]
رشته مدیریت بازرگانی برای چه افرادی مناسب است؟
به طور کلی علم مدیریت و فعالیتهای مدیریتی به صورت مستقیم با روحیات و شخصیت شما در ارتباط هستند. یعنی اگر فردی بدون علاقه به رشتههای مدیریتی و تنها بخاطر درآمد بالا وارد این حوزه شود، نمیتواند مدیر موفقی باشد. بنابراین به درآمدهای بالا هم نخواهد رسید. در رابطه با مدیریت علمی تیلور اینجا بیشتر بخوانید.

ایا رشته مدیریت بازرگانی خوب است
در ادامه ویژگیهایی که برای تبدیل شدن به یک مدیر بازرگانی موفق نیاز دارید را نام بردهایم.
- به چالش علاقه دارید.
- به حل مسئله علاقه دارید و این مهارت را در خود رشد میدهید.
- توانایی ارتباطسازی قدرتمند
- علاقمند به مسائل اقتصادی
- قدرت تحلیل مسائل و بررسی آنها از جوانب مختلف
- توانایی ارائه پیشنهادات برای توسعه بازار و پیشی گرفتن از رقبا
- توانایی مدیریت چند نفر و کنترل کردن آنها را دارید
- میتوانید کارها را به صورت کار تیمی پیش ببرید و رهبر یک تیم باشید
- منظم هستید و میتوانید کارها را زمانبندی کنید و برنامهریزی داشته باشید
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
یکی از اشتباهات آموزشی در کشور ما تقدیس مدیریت است. بسیاری از افراد برای مدیریت ساخته نشدهاند و صرفا بخاطر آموزشهای زرد، کسب و کاری راهاندازی میکنند و تیم میسازند و بعد از مدتی هم شکست میخورند؛ تمام این فرایند تنها به این خاطر است که آنها واقعا دوست ندارند مدیر باشند!
[/ux_text] [/message_box]
مهارتهایی که در رشته مدیریت بازرگانی آموزش میبینید
مدیران بازرگانی برای هدایت پروژهها به سمت اهداف تعیین شده تربیت میشوند. آنها یاد میگیرند چطور از منابع موجود در سازمان و توانمندیهای کارکنان برای رسیدن به این اهداف استفاده کنند. برای به دست آوردن این توانمندی، باید مهارتهای مختلفی را یاد بگیرند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- مهارت و هوش مالی: یک مدیر بازرگانی باید بتواند پروژه را با کمترین میزان ضرر و بیشترین حد سود به اهداف تعیین شده برساند. او باید درک درستی از امور حسابداری، هزینهها، مالیات و سرمایهگذاری داشته باشد تا بتواند برای پیشبرد پروژه برنامه ریزی کند.
- رهبری: در حال حاضر مدیریت کارکنان یک سازمان به چیزی بیشتر از دستور دادن برای انجام وظایف مختلف تبدیل شده است. مدیران مختلف سازمان، از جمله مدیر بازرگانی، باید اصول ارتباط با کارمندان را بدانند و برای فعالیت در سازمان انگیزهبخش باشند.
- مدیریت ریسک: با وجود اینکه مدیریت ریسک در سازمانهای بزرگ، یک پوزیشن شغلی منحصر به فرد است، اما مدیران بازرگانی هم باید با مفاهیم مدیریت ریسک آشنا باشند تا در هنگام بحران بتوانند سازمان و اعضا را به خوبی مدیریت کنند.
فعالیت به عنوان مدیر بازرگانی در سازمان به مهارتهای نرم دیگری مثل تعهد، نظم، برنامهریزی و برقراری ارتباط موثر هم نیاز دارد. اطلاع از شرح شغل مدیر بازرگانی، دروسی که در این رشته تدریس میشوند و مهارتهای مورد نیاز برای آن در تشخیص اینکه این رشته برای شما مناسب است یا خیر، به شما کمک میکند.
بازار کار رشته مدیریت بازرگانی
رشته مدیریت بازرگانی جزو پرکاربردترین رشتههاست و حتی در کشورهای اروپایی و آمریکا هم بازار کار دارد. مدیران بازرگانی حرفهای میتوانند بعد از مهاجرت درآمد خوبی از طریق رشته تحصیلیشان به دست آورند. بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان هم این رشته را ارائه میدهند و امکان مهاجرت تحصیلی هم برای علاقمندان وجود دارد.
در ایران فارغالتحصیلان رشته مدیریت بازرگانی هم میتوانند به عنوان مدیر کل یک کسب و کار فعالیت داشته باشند و بیزینس خودشان را راهاندازی کنند و هم میتوانند به عنوان مدیر بخش بازرگانی در یک شرکت مشغول به کار شوند و مسئولیت یک قسمت را بر عهده بگیرند. در هر شاخهای که فعالیت میکنید، برای تبدیل شدن به یک مدیر بازرگانی حرفهای به چیزی اضافه بر آنچه در دانشگاه یاد گرفتهاید، نیاز خواهید داشت. بنابراین برای موفق شدن در بازار کار رشته مدیریت بازرگانی علاوه بر تحصیلات دانشگاهی به تجربه نیز نیاز است.

بازار کار رشته مدیریت بازرگانی
ویژگیهایی که درباره افراد مناسب برای تحصیل در این رشته نام بردیم، به بازار کار رشته مدیریت بازرگانی نیز مرتبط بود. به عنوان مثال ممکن است هنگام تحصیل شما نیازی به توانمندی در زمینه مدیریت منابع انسانی نداشته باشید؛ اما زمانی که مدیر کل یا بخش بازرگانی یک کسب و کار بزرگ میشوید، قطعا به توانایی مدیریت نیروهای زیردست نیاز خواهید داشت.
آیا فارغالتحصیلان با اطلاعات دانشگاه میتوانند در بازار کار رشته مدیریت بازرگانی فعالیت کنند؟
برای ورود به بازار کار مدیریت بازرگانی لازم است از مباحث تئوری خارج شوید. حتی اگر در دانشگاه پروژههای عملی هم انجام بدهید، معمولا شرایط شبیه به بازار واقعی نیست. به همین دلیل فارغالتحصیلان این رشته معمولا ابتدا به عنوان کارآموز وارد بازار کار رشته مدیریت بازرگانی میشوند و سپس پله پله به مدیریت یک شرکت میرسند.
البته بسیاری از دانشجویان این رشته، پیش از تحصیل یک مدیر بودهاند و صرفا برای یادگیری و افزایش اطلاعات درس میخوانند. این افراد از قبل، موقعیت شغلی مناسب را به دست آوردهاند و میتوانند کمکم آن را ارتقا دهند.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: طراحی قیف فروش [/ux_text] [/message_box]
بازار کار رشته مدیریت بازرگانی در کشورهای مختلف
بازار کار رشته مدیریت بازرگانی در همه کشورها وجود دارد؛ به همین دلیل بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت دارند، این رشته را برای تحصیل انتخاب میکنند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که بازار کار رشته مدیریت بازرگانی در کشورهای مختلف به سمتهای مدیریتی در سازمانها محدود نمیشود. فارغالتحصیلان میتوانند در پوزیشنهای مختلفی مثل مشاوره، تحلیلگر بازار یا حتی سرمایهگذار مشغول به کار شوند و درآمد داشته باشند.
در ادامه ۱۰ کشوری که در آنها رشته مدیریت بازرگانی بیشترین بازار کار را دارد، بررسی میکنیم:
- سوئیس: در این کشور صنعت دارو و بانکداری رونق دارد و مدیران بسیاری در سازمانهای فعال در این حوزه استخدام میشوند.
- آمریکا: برنامههای آموزشی رشته MBA در آمریکا در موسسات حرفهای و با بالاترین کیفیت اجرا میشود. این موضوع نشان از اهمیت این رشته در آمریکا و بازار کار گسترده آن دارد.
- کانادا: کانادا جزو کشورهایی است که موقعیتهای شغلی مختلفی در اختیار مدیران بازرگانی قرار میدهد و آموزشهای باکیفیتی در این زمینه دارد.
- فرانسه: این کشور جزو ۵ کشور ابتدایی لیست بیشترین بازار کار رشته مدیریت بازرگانی است. شرکتهای قدرتمند بینالمللی بسیاری کار خود را از فرانسه شروع کردهاند و بسیاری از آنها همچنان شعبه اصلی خود را در این کشور مدیریت میکنند.
- آلمان: این کشور یکی از بزرگترین تولیدکنندههای اروپاست و در صنایع مختلف فعالیت دارد. بازار کار گسترده رشته مدیریت بازرگانی در این کشور دور از انتظار نیست. بسیاری از افرادی که قصد مهاجرت تحصیلی دارند، به آلمان میروند و بعد از تحصیل در رشته MBA وارد بازار کار میشوند.
علاوه بر لیست بالا، کشورهایی مثل ایتالیا، انگلستان، استرالیا، ژاپن و سنگاپور جزو بهترینها برای بازار کار رشته مدیریت بازرگانی هستند.
موقعیتهای مناسب برای فعالیت به عنوان مدیر بازرگانی
یکی از مزیتهای عصر فناوری این است که دنیا را به یک دهکده جهانی تبدیل کرده که در آن، افراد میتوانند با نقاط مختلف، فارغ از مرزهای سیاسی یا جغرافیایی، داد و ستد داشته باشند. به همین دلیل اکثر شرکتها و برندهای بزرگ و متوسط به یک مدیر حرفهای برای بخش بازرگانی داخلی و بینالملل خود نیاز دارند.

شغل های مدیریت بازرگانی
موقعیتهای شغلی که در ادامه نام میبریم جزو بازار کار مدیریت بازرگانی هستند:
- مدیر یا معاون
- مشاور مدیر
- مدیر بخش صادرات
- مدیر بازاریابی و تبلیغات
- مدیر فروش
- مدیر تحقیقات بازار
- مدیر بخش بیمه
- مدیر دیجیتال مارکتینگ
برخی از ارگانها مانند بانکها، اداره بیمه و سایر سازمانهای دولتی نیز از میان فارغالتحصیلان این رشته نیرو میگیرند.
درآمد رشته مدیریت بازرگانی در ایران
در سالهای گذشته، عدم وجود مدیران حرفهای در زمینههای مختلف از جمله بازرگانی یکی از مهمترین ضعفهای سیستم تجاری ایران بود و ضعفهای مدیریتی آسیب زیادی به سازمانهای مختلف وارد کرد. اکنون مدیران اهمیت کسب دانش و تجربه در این زمینه را درک کردهاند و در حال یادگیری هستند؛
اما هنوز تعداد مدیران حرفهای (به ویژه در حوزه بازرگانی) نسبت به افراد غیرحرفهای خیلی بیشتر است. بنابراین میتوانیم بگوییم بازار ایران یک موقعیت ایدهآل برای مدیران بازرگانی حرفهای است که دانش و مهارت خوبی در این زمینه دارند. این افراد در بازار تجارت امروز ایران میتوانند بهترین موقعیتهای شغلی را به دست آورند.

درآمد رشته مدیریت بازرگانی در ایران
اینکه درآمد مدیریت بازرگانی در ایران برای شما چگونه است، کاملا به خودتان بستگی دارد. یک فرد بعد از تحصیل در این رشته به عنوان سرپرست یک بخش کوچک مشغول به کار میشود و در بهترین حالت ماهانه ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان دریافتی خواهد داشت.
اما فرد دیگری با نشان دادن توانمندیهای خود به سمت مدیریت یک شرکت میرسد یا کسب و کار خودش را راهاندازی میکند و میتواند بعد از چند سال درآمد چند صد میلیونی را تجربه کند. هردوی این افراد فارغالتحصیل یک رشته هستند؛ بنابراین نمیتوان مشخص کرد که درآمد رشته مدیریت بازرگانی در ایران دقیقا چقدر است.
مدیران بازرگانی در ایران میتوانند در پوزیشنهای شغلی مختلفی مشغول به کار شوند، در ادامه درآمد میانگین هر موقعیت شغلی را بررسی میکنیم. البته درآمد مدیران دقیقا مطابق با این جدول نیست و به عوامل مختلفی مثل اندازه سازمان، قوانین سازمانی و سابقه کار مدیر هم بستگی دارد.
پوزیشن شغلی | درآمد میانگین |
مدیر منابع انسانی | حداقل ۸ میلیون تومان |
مدیر بازاریابی | حداقل ۷ میلیون تومان (به همراه پورسانت) |
مدیر فروش | حدقل ۱۰ میلیون تومان |
مدیر کل | حداقل ۱۵ میلیون تومان |
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: وظایف مدیر داخلی [/ux_text] [/message_box]
درآمد مدیریت بازرگانی در خارج از کشور
درآمد ماهیانه مدیریت بازرگانی در خارج از کشور نسبت به ایران ثبات بیشتری دارد. به صورت میانگین، درآمد مدیر بازرگانی به صورت ماهیانه بین ۵ تا ۶ هزار دلار است. از آنجایی که کسب و کارها رو به هوشمند شدن و فعالیت در فضای مجازی پیش میروند، حضور مدیر بازرگانی در آنها به یک امر واجب تبدیل شده است. به همین دلیل فارغالتحصیلان مدیریت بزرگانی میتوانند فرصتهای مختلفی برای اشتغال در کشورهای خارجی یا ادامه تحصیل در این کشورها را داشته باشند.
در قسمتهای قبلی درباره بازار کار این رشته در کشورهای مختلف صحبت کردیم، در این قسمت درآمد مدیران بازرگانی در کشورها را بررسی میکنیم. البته این اعداد به صورت میانگین هستند و ممکن است پوزیشن مدیریت کسب و کار در برخی سازمانها درآمد کمتر یا بیشتر از این مقدار داشته باشد. میزان درآمد ماهانه مدیریت بازرگانی به سابقه کاری هم بستگی دارد.
- سوئیس بالاترین با پرداخت ۱۴۰ هزار دلار در سال بالاترین دستمزد را به مدیران بازرگانی میدهد.
- مدیران بازرگانی در آمریکا حدود ۱۲۰ هزار دلار دستمزد میگیرند.
- در کانادا به صورت میانگین ۱۰۲ هزار دلار سالانه به مدیران بازرگانی پرداخت میشود.
- درآمد مدیران بازرگانی در فرانسه و استرالیا تقریبا مشابه است و به صورت میانگین ۱۱۶ هزار دلار دریافت میکنند.
- مدیران بازرگانی آلمانی به طور میانگین ۱۴۷ هزار دلار در سال دستمزد میگیرند.
- سازمانهای انگلستان به افراد دارای مدرک مدیریت بازرگانی حدود ۱۲۳ هزار دلار دستمزد میدهند.
- در سنگاپور مدیران بازرگانی سالانه ۱۰۰ هزار دلار درآمد دارند.
- درآمد مدیران در ژاپن ۸۰ هزار دلار درآمد دارند.
برای مقایسه درآمد مدیران بازرگانی باید به ارزش پول کشورها هم توجه کنید، به عنوان مثال درآمد مدیران بازرگانی در ژاپن نسبت به بسیاری از کشورهای دیگر کمتر است؛ اما میانگین درآمد مردم این کشور حدود ۲۸ هزار دلار در سال است، بنابراین مدیران بازرگانی که ۸۰ هزار دلار درآمد دارند، جزو قشر مرفه محسوب میشوند.
مسیر ادامه تحصیل بعد از پایان رشته مدیریت بازرگانی چیست؟
دانشجویان بعد از فارغالتحصیلی دو راه دارند؛ یا رشته خود را در مقاطع بالاتر کارشناسی ارشد و دکترا ادامه دهند یا اینکه وارد سایر شاخههای رشته مدیریت شوند.

آینده شغلی رشته مدیریت بازرگانی
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی یکی از مشهورترین شاخههای حوزه مدیریت است که آن را با نام MBA میشناسیم. MBA را میتوان تا مقطع دکترا و بالاتر هم ادامه داد. برای آشنایی بیشتر با اینکه رشته MBA چیست مقاله دیگر ما را بخوانید.
برای ادامه تحصیل در سایر گرایشهای رشته مدیریت نیز میتوانید موارد زیر را انتخاب کنید و در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا وارد آنها شوید:
- مدیریت جهانگردی
- مدیریت دولتی
- مدیریت صنعتی
- مدیریت فناوری اطلاعات
- مدیریت تکنولوژی
- مدیریت مالی
- مدیریت کارآفرینی
- مدیریت منابع انسانی
- مدیریت بازرگانی دریایی
- مدیریت امور شهری
- مدیریت کسب و کار
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
حتما بخوانید: کوچینگ کسب و کار چیست [/ux_text] [/message_box]
کلام آخر: تحصیل در زمینه مدیریت لازم است اما کافی نیست
هنگام تحصیل در حوزههای مدیریتی باید به بروز بودن منابع آموزشی و کاربردی بودن آنها توجه بسیاری داشته باشید. هدف از تحصیل در مدیریت بازرگانی، خواندن چند جزوه و کتاب و پاسخ دادن به سوالات تشریحی درباره آنچه خواندهاید، نیست. شما به دانشی نیاز دارید که بتوانید آن را در حوزه کسب و کارتان پیاده کنید و سودآوری داشته باشید.
بهترین مسیر برای رشد و پیشرفت این است که با یادگیری هر مطلب تلاش کنید آن را در حوزه کاری خودتان اجرا کنید. در نتیجه میتوانید به صورت تجربه، نقاط ضعف و قوت هر مطلب را یاد بگیرید و بعد از فارغ التحصیلی به یک مدیر حرفهای بازرگانی تبدیل خواهید شد.
[message_box bg_color=”rgb(247, 226, 254)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(81, 77, 80)”]
در دوره جامع مدیریت کاربردی، ۲۳ قانون و قاعده حرفه ای مدیریت در ایران ارائه می شود که به تنهایی می توانند از شما مدیری برجسته بسازند
[/ux_text]
[button text=” دوره جامع مدیریت کاربردی ” link=”https://www.newsite.dekami.com/product/mp/” target=”_blank”] [/message_box]
1 دیدگاه “رشته مدیریت بازرگانی چیست؟ درآمد مدیریت بازرگانی در ایران چگونه است؟”
مقاله رو خوندم. درباره درآمد کاملا درسته. درآمد ماهیانه مدیریت بازرگانی در ایران اصلا ثبات نداره و طبق توانمندی ها متغیر هست اما بعد از چند سال قطعا به درآمد خوبی خواهد رسید.