برای اینکه بدانید کاریزما چیست، باید یک شخصیت کاریزماتیک را تصور کنید و با تحلیل رفتار چنین شخصیتی و تاثیری که روی دیگران دارد، می‌توانید به پاسخ سوال خود برسید. یکی از بهترین مثال‌ها برای چنین شخصیت‌هایی سخنرانان مشهور هستند. احتمالا دیده‌اید که در همایش‌های این افراد مردم می‌خندند، گریه می‌کنند، انگیزه می‌گیرند و به هر طریقی از این افراد تأثیر می‌پذیرند. اهمیتی ندارد که میزان تخصص آن‌ها چقدر است یا آنچه می‌‌گویند واقعا کاربردی است یا خیر؛ نکته مهم این است که آن‌ها می‌توانند مردم را تحت تأثیر قرار بدهند.

شاید در نگاه اول به نظر برسد که افراد کاریزماتیک با این شخصیت متولد شده‌اند، اما بعد از مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد که این نوع شخصیت اکتسابی است و یک مهارت محسوب می‌شود. بنابراین شما نیز می‌توانید با چند تکنیک ساده به یک فرد تأثیرگذار و جذاب تبدیل شود. همراه ما باشید تا بدانید کاریزما چیست و چگونه شخصیتی کاریزماتیک داشته باشیم؟

 

کاریزما و شخصیت کاریزماتیک یعنی چه؟

Charisma یک تعریف عمومی است و ابعاد مختلفی از شخصیت را در بر می‌گیرد؛ به عبارت دیگر افراد کاریزماتیک ویژگی‌‌های شخصیتی مختلفی دارند و ترکیبی از این ویژگی‌ها، آن‌ها را به چنین فردی تبدیل کرده است.

در سال ۲۰۱۸ محققان درباره اینکه چه شخصیتی را می‌توان به عنوان یک فرد تأثیرگذار و جذاب (Charismatic) معرفی کرد و اینکه کاریزما چیست، بررسی‌هایی انجام دادند. آن‌ها در نهایت به این نتیجه رسیدند که مهم‌ترین ابعاد این سبک شخصیتی اعتماد به نفس، مهربانی و دوستی است.

پیج اینستاگرام دکامی

کاریزما و انواع آن

تأثیرگذاری و جذابیت افراد دارای این نوع شخصیت در تمام ابعاد زندگی و رفتارشان دیده می‌شود. به عنوان مثال یک مدیر کاریزماتیک سازمان را با همان روش های مدیریت هدایت می‌کند که یک مدیر معمولی این کار را انجام می‌دهد، اما کارمندان مدیر اول با علاقه و اشتیاق بیشتری از او پیروی می‌کنند.

کاریزما و انواع آن مثال‌های بسیاری دارند؛ اما قرار نیست همه چیز آموزش داده شود. به یاد داشته باشید که شخصیت تأثیرگذار و جذاب هیچ دو نفری شبیه به هم نیست و هرکدام از آن‌ها به شیوه خودشان کاریزماتیک هستند.

برای تعیین خط مشی و شفاف‌سازی تعریف کاریزما، در ادامه به سه نوع مهم این نوع شخصیت اشاره می‌کنیم.

 

اعتماد به نفس

چنین شخصیتی به خوبی تشخیص می‌دهد که در چه حوزه‌هایی توانمندی دارد و می‌تواند این موضوع را به دیگران هم نشان بدهد. البته نشان دادن به معنی ابراز کلامی نیست، یک شخصیت تأثیرگذار همیشه عملگراست و از طریق اقداماتی که انجام می‌دهد و الگوهای زبان بدنی که از آن‌ها پیروی می‌کند، اعتماد به نفسش را به دیگران منتقل می‌کند.

 

مهربانی

در مکالمات و صحبت‌ها، تمرکز افراد تأثیرگذار روی «من» نیست و به مخاطب خود توجه بیشتری نشان می‌دهند. این افراد شنونده‌های ماهری هستند و احساس دیده شدن، شنیده شدن و مورد اهمیت قرار گرفتن را به مخاطبانشان منتقل می‌کنند.

دوره جامع آموزش مدیریت کاربردی

همدلی و دوستی

افراد تأثیرگذار مهربان هستند و می‌توانند با همه دوست باشند. دوستی درجه‌های مختلفی دارد و صمیمت به این معنا نیست که آن‌ها به همه افراد اعتماد کامل دارند. مهارت گوش دادن، سو استفاده نکردن از دیگران و مهربانی دلیلی است که راه افراد تأثیرگذار را به قلب دیگران باز می‌کند و باعث می‌شود همه از حضور در کنار آن‌ها لذت ببرند و دوستشان داشته باشند.

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: بهترین کتاب مذاکره [/ux_text] [/message_box] 

 

ویژگی‌های افراد دارای کاریزما چیست؟

  • خونگرم هستند و می‌توانند با افرادی با شخصیت‌های مختلف، ارتباط برقرار کنند.
  • مهارت ارتباط‌سازی آن‌ها به ارتباطات کلامی محدود نمی‌شود و به اصول ارتباطات چشمی و زبان بدن هم مسلط هستند.
  • رفتار آن‌ها اغلب صمیمانه است و واکنش‌های خشک، کاملا رسمی و بدون انعطاف نشان نمی‌دهند.
  • اکثر افراد آن‌ها را دوست دارند.
  • با همه افراد مهربان هستند و بدون در نظر گرفتن شغل، جایگاه اجتماعی و موقعیت با دیگران صحبت می‌کنند.
  • آماده کمک کردن به دیگران و همدلی با آن‌ها هستند.

نکته مهم درباره چنین شخصیتی این است که هیچکس نمی‌تواند آن را جعل کند! جعل کردن این رفتارها به فرد استرس وارد می‌کند و او را در موقعیت‌های چالش برانگیز قرار می‌دهد. مردم هم خیلی راحت می‌توانند متوجه شوند که او ذاتا این گونه نیست و اعتمادشان را نسبت به این فرد از دست می‌دهند!

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

جعل شخصیت و رفتارهای تقلبی برای جذاب به نظر رسیدن، نتیجه‌ای کاملا معکوس خواهد داشت.

[/ux_text] [/message_box]

 

۱۰ راه برای کاریزما داشتن و تبدیل شدن به شخصیت کاریزماتیک

بسیاری از افراد تصور می‌کنند مردان و زنان کاریزماتیک افرادی برونگرا هستند؛ به همین دلیل تلاش می‌کنند برای تبدیل شدن به چنین شخصیتی مدام خود را در موقعیت‌هایی قرار دهند که به آن علاقه‌ای ندارند. این یک اشتباه بزرگ است که باعث می‌شود آن‌ها فقط ادای یک شخصیت جذاب و تأثیرگذار را درآورند، در حالی که واقعا چنین شخصیتی ندارند.

هر شخصی با هر علاقمندی و هر نوع شخصیتی (درونگرا، برونگرا یا میانگرا) می‌تواند با یادگیری اصول ارتباط‌سازی قدرتمند در محیط‌های مختلف و تعامل با دیگران به یک شخصیت کاریزماتیک تبدیل شود. در ادامه در ۱۰ گام ساده یاد می‌گیرید راهکار ایجاد کاریزما چیست و برای کاریزماتیک شدن چه کاری باید انجام داد.

 

بر احساسات خود مسلط باشید

یکی از مهم‌ترین موانعی که بر سر راه تبدیل شدن به یک شخصیت تأثیرگذار وجود دارد، احساسات کنترل نشده است. هیچکس نمی‌تواند کسی که خیلی زود عصبی می‌شود را دوست داشته باشد و از او تأثیر بگیرد؛ حتی اگر این فرد مدیر سازمانی که در آن کار می‌کند، باشد.

بر احساسات خود مسلط باشید

استرس نیز یکی دیگر از موانع مهم در این مسیر است. فراموش نکنید که اعتماد به نفس یکی از ویژگی‌هایی است که باید آن را تقویت کنید و یک فرد معتمد به نفس هیچوقت مضطرب نیست و می‌تواند کنترل شرایط را در دست بگیرد.

 

شمرده صحبت کنید

بخشی از تأثیر شما روی دیگران از کلامتان نشأت می‌گیرد. افرادی که می‌دانند کاریزما چیست، توجه ویژه‌ای به لحن صحبت خود دارند و روی مهارت‌های کلامیشان با دقت کار می‌کنند. آن‌ها لحن مطمئن و کنترل شده‌ای دارند و همین موضوع جذابیتشان را دو چندان می‌کند.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

لحن صحبت شما تا حد زیادی به اعتماد به نفس و توانمندی‌هایتان در کنترل احساسات وابسته است.

[/ux_text] [/message_box]

 

با افراد تازه صحبت کنید

این موضوع ممکن است برای افراد درونگرا کمی چالش برانگیز باشد؛ اما فراموش نکنید که در هر موقعیتی که باشید، احتمال زیادی وجود دارد که با افراد تازه آشنا شوید و نیاز به برقراری ارتباط با آن‌ها داشته باشید. پس بهتر است از الان این کار را تمرین کنید و آماده باشید.

با افراد تازه صحبت کنید

به عنوان مثال زمانی که در فرودگاه در کنار فردی نشسته‌اید که او را نمی‌شناسید، می‌توانید با صحبت درباره ویژگی‌های شهر مقصدتان و چیزی که باعث علاقه شما به این شهر شده ارتباط را شروع کنید. کم‌کم توجه شما و مخاطبتان از اینکه یکدیگر را نمی‌شناسید منحرف می‌شود و می‌توانید باهم ارتباط برقرار کنید، حتی اگر این ارتباط در حد چند دقیقه هم باشد، حس خوبی به هر دو طرف می‌دهد.

 

شنونده خوبی باشید

برخی از افراد تصور می‌کنند شنونده بودن ساده‌ترین بخش از فرایند است، اما افرادی که می‌دانند واقعا کاریزما چیست، حتی روی مهارت گوش کردن هم کار می‌کنند. آن‌ها هنگام شنیدن صحبت‌های طرف مقابل، فعال هستند؛ با تمرکز به او گوش می‌دهند و با حرکات سر، چشم و عبارات ساده این تمرکز را به او نشان می‌دهند.

این افراد هنگام گوش کردن سعی می‌کنند با ویژگی‌های شخصیتی طرف مقابل هم بیشتر آشنا شوند و از این ویژگی‌ها در جهت برقراری ارتباط موفق‌تر استفاده می‌کنند.

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: eq چیست  [/ux_text] [/message_box] 

 

ارتباط چشمی برقرار کنید

به نظر من چشم‌ها هم زبان دارند و گاهی حرف‌هایی را منتقل می‌کنند که با هیچ واژه‌ای نمی‌توان آن‌ها را بیان کرد. افراد تأثیرگذار چه در حال صحبت کردن باشند و چه در حال گوش کردن، با طرف مقابل ارتباط چشمی برقرار می‌کنند.

ارتباط چشمی برقرار کنید

گاهی اوقات، به خصوص زمانی که مکالمه طولانی می‌شود، برقراری تماس چشمی مداوم با طرف مقابل کار سختی است. در چنین مواقعی می‌توانید به اجزای نزدیک به چشم مانند بالای بینی یا ابروها نگاه کنید. افراد معمولا متوجه نمی‌شوند که شما دقیقا کجا را نگاه می‌کنید، به همین دلیل این کار هم به اندازه تماس چشمی مستقیم تأثیر خواهد داشت.

 

سوال بپرسید

این بخش را می‌توان زیرمجموعه‌ای از گوش دادن فعال به شمار آورد. زمانی که شخصی درباره موضوعی صحبت می‌کند، هر از گاهی درباره موضوع صحبتش سوال بپرسید. این موضوع به طرف مقابل نشان می‌دهد موضوع صحبتش برای شما جالب است و در حال گوش دادن به او هستید.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

برقراری ارتباط در دیالوگ خیلی ساد‌ه‌تر از ارتباط سازی در مونولوگ است.

[/ux_text] [/message_box]

 

خود را مشتاق نشان دهید

اگر از من بپرسند مهم‌ترین بخش کاریزما چیست، به توجه کردن به دیگران و نشان دادن اشتیاق نسبت به آن‌ها اشاره می‌کنم. استفاده از زبان بدن، حالات چهره و نگاه‌های متناسب با صحبت‌های طرف مقابل در ایجاد ارتباط معجزه می‌کند! اینکه درگیر صحبت طرف مقابلتان باشید به او احساس ارزشمندی می‌دهد.

 

به جزئیات توجه کنید

زمانی که به افراد گوش می‌دهید، سعی کنید جزئیاتی که درباره آن صحبت می‌کنند را به خاطر بسپارید. حتی اگر در یک جلسه مهم مانند مصاحبه شغلی هستید، می‌توانید این جزئیات را به خاطر بسپارید. اشاره به این جزئیات در مکالمه‌های بعدی به طرف مقابل نشان می‌دهد برای شما ارزشمند بوده و باعث اعتمادسازی هم می‌شود. این جزئیات همچنین می‌توانند بهترین موضوع برای باز کردن سر صحبت در آینده باشند.

به جزئیات توجه کنید

به عنوان مثال اگر من به شما بگویم که برند ماشین محبوب من بنز است، شما در آینده می‌توانید با عکس یک بنز میباخ در اینستاگرام به سراغ من بیایید و مکالمه‌ای جذاب را شروع کنید.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: مدیریت سرمایه گذاری [/ux_text] [/message_box] 

 

مثبت باشید

باید اعتراف کنیم شخصی که به زمین و زمان ایراد می‌گیرد و مدام در حال غر زدن است، نمی‌تواند جذاب باشد. افراد منفی‌گرا به محض اینکه متوجه می‌شوند کاریزما چیست تمرین می‌کنند تا به دیدگاه مثبتی برسند و این ویژگی را در خودان تغییر می‌دهند. این کار باعث می‌شود به عنوان یک شخصیت مثبت در ذهن دیگران شناخته شوند و همین موضوع جذابیتشان را افزایش می‌دهد.

مثبت بودن کار خیلی ساده‌ای است؛ مثلا یک مدیر جذاب و تأثیرگذار زمانی که در یک صبح بارانی به محل کارش می‌رسد از هوای خوب امروز صحبت می‌کند و یک مدیر معمولی به محض رسیدن مشغول شکایت از ترافیک می‌شود. این انتخاب شماست که جزو کدام دسته باشید.

 

همدلی کنید

همدلی به معنی دلسوزی نیست. زمانی که طرف مقابلتان در حال صحبت است، خود را در موقعیتی که او قرار دارد مجسم کنید. با این کار متوجه می‌شوید چطور می‌توانید بهتر با او ارتباط برقرار کنید.

البته افراد تأثیرگذار در مکالمات سمی شرکت نمی‌کنند. نیازی نیست زمانی که شخصی مدام درباره شرایط ناگوار صحبت می‌کند، با او همدل شوید. می‌توانید به شیوه‌ای حرفه‌ای بحث را به سمت دیگری هدایت کنید یا اگر می‌بینید تحت هیچ شرایطی نمی‌توانید بحث را عوض کنید، به صحبتتان خاتمه دهید.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید:کار تولیدی با سرمایه کم در منزل [/ux_text] [/message_box] 

 

یادگیری کاریزما و مدیریت

کاریزما در مدیریت مثل زعفران برنج است. بدون زعفران هم می‌شود برنج را خورد اما برنج زعفرانی عطر و طعم دیگری دارد! مدیران جذاب و تأثیرگذار هم چنین ویژگی دارند. افراد سازمانشان از کار کردن با آن‌ها لذت می‌برند و با اشتیاق از دستوراتشان پیروی می‌کنند. تعریف مدیریت را در مقاله دیگری به طور کامل میتوانید مطالعه نمایید.

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

مدیرانی که چنین شخصیتی دارند، می‌توانند ارتباط صمیمانه‌تری با کارمندانشان برقرار کنند و با آن‌ها دوست باشند.

[/ux_text] [/message_box]

 

تاثیر کاریزما بر تغییر سازمانی

جذابیت و تأثیرگذاری چیزی است که وقتی آن را تمرین می‌کنید، تأثیرش را نه تنها روی شخصیت خودتان، بلکه روی اطرافیانتان هم می‌بینید. کاریزما و تغییرات سازمانی ارتباط مستقیم با یکدیگر دارند زمانی که شما تمرین می‌کنید شنونده خوبی برای اعضای سازمان باشید، آن‌ها هم تغییر می‌کنند و تمام این تغییرات نتایج مثبتی برای سازمان به دنبال دارد.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: هوش تجاری چیست  [/ux_text] [/message_box] 

 

کلام آخر؛ کاریزما و قدرت دو اهرم مدیریتی قدرتمند

برخی از مدیران بخاطر پاسخ اشتباه به سوال کاریزما چیست، دچار مشکل می‌شوند. آن‌ها تصور می‌کنند برای تأثیرگذاری باید با کارمندانشان صمیمی شوند و روابط را تا حدی گسترش می‌دهند که دیگر کسی به حرفشان گوش نمی‌کند!

جذابیت و تأثیرگذاری در عین قدرت مدیریت است که شما را به یک مدیر کاریزماتیک تبدیل می‌کند. چنین مدیری در عین بهره‌مندی از چارچوب‌های درست و تعهد به ارزش‌ها و قواعد خود، می‌تواند با کارمندانش تعامل داشته باشد و به عنوان یک فرد مورد اعتماد و جذاب برای آن‌ها شناخته شود.

[message_box bg_color=”rgb(247, 226, 254)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(81, 77, 80)”]

در دوره جامع مدیریت کاربردی، ۲۳ قانون و قاعده حرفه ای مدیریت در ایران ارائه می شود که به تنهایی می توانند از شما مدیری برجسته بسازند

[/ux_text]

[button text=” دوره جامع مدیریت کاربردی ” link=”https://www.newsite.dekami.com/product/mp/” target=”_blank”] [/message_box]