زمانی که می‌خواستم دست به قلم ببرم و مقاله برندینگ را بنویسم، به این فکر می‌کردم که باید یک کتاب قطور را در یک مقاله جای دهم و به دنبال بهترین راه برای انجام این کار بودم. به همین دلیل تصمیم گرفتم همه جملات این مقاله را با فکر انتخاب کنم تا بتوانم مفهوم برند سازی و اهمیت آن را به شما انتقال دهم.

تصور کنید وارد جمعی تازه می‌شوید که در آن کسی را نمی‌شناسید. اول کمی احساس غریبگی می‌کنید، اما کم‌کم با برخی از افراد در جمع آشنا می‌شوید و می‌توانید یک نفر را پیدا کنید که چند وجه مشترک با شما دارد و با او ارتباط بهتری برقرار می‌کنید. اگر برای دفعات بعدی به همان جمع دعوت شوید، احتمالا بعد از ورود به دنبال دوستتان می‌گردید و بدون اینکه به دیگران توجه کنید، به سراغ همان فرد می‌روید. علت این است که دوستتان برای شما شناخته شده است و به نوعی برند مورد علاقه شما در جمع محسوب می‌شود.

 

برندینگ به چه معناست؟

برند از واژه‌ای باستانی به معنی «سوزاندن‌» می‌آید. در تمدن‌های باستان، چوپان‌ها برای شناختن گوسفندهایشان، بخشی از پوست آن‌ها را می‌سوزاندند و به نوعی آن‌ها را مارکدار می‌کردند. تعریف برندینگ در حال حاضر تنها از نظر نام با برند قدیمی شباهت دارد. تفاوت میان تعریف برند و تاریخ آن مثل تفاوت میان نوشتار فارسی و خط میخی است.

برندینگ به چه معناست

 

مفهوم برند

جف بزوس، موسس آمازون می‌گوید:

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

برند چیزی است که مخاطبان آن را تعریف می‌کنند، نه صاحبان کسب و کار.

[/ux_text] [/message_box]

 

برند احساسات و افکاری است که مخاطبان درباره کسب و کار شما دارند؛ این احساسات می‌توانند مثبت یا منفی باشند. به عنوان مثال کسی که عاشق شکلات فندقی باشد با شنیدن نام نوتلا ناخودآگاه احساس خوبی پیدا می‌کند و بزاق دهانش ترشح می‌شود، با اینکه شاید در لحظه طعم شکلات نوتلا را نچشیده باشد. در مقابل کسی که شکلات فندقی دوست ندارد، با شنیدن نام نوتلا احساس انزجار پیدا می‌کند.

 

تعریف برندینگ

شما با برندینگ می‌توانید تعیین کنید مخاطبان چه احساسی نسبت به برند شما داشته باشند. با این جمله متوجه می‌شوید که برند سازی به طراحی لوگو و سایت و انتخاب پالت رنگی محدود نمی‌شود و به مفاهیم گسترده‌تری چون استراتژی، مارکتینگ (به خصوص نورومارکتینگ) و مدیریت نیاز دارد.

تعریف برندینگ

بسیاری از مدیران تصور می‌کنند همین که برندشان شناخته شود، کافی است و اهمیتی ندارد که به چه چیزی شناخته می‌شوند. به عنوان مثال برای یک برند لوازم خانگی اهمیتی ندارد که به بوی خوب شناخته شود یا برای یک برند لوازم بهداشتی مهم نیست که مزه خوبی داشته باشد.

در فرایند برندسازی شما به مشتریان‌تان وعده می‌دهید، به عنوان مثال لوازم ورزشی آدیداس به کیفیت بالا و زیبایی مشهور هستند، بنابراین مشتری با خرید کفش آدیداس انتظار دارد محصولی داشته باشد که بتواند مدت زیادی با آن ورزش کند. در واقع این یک وعده نانوشته از برند به مشتری است.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: معرفی محصول جدید  [/ux_text] [/message_box] 

 

انواع برندینگ کسب و کار

برند سازی برای کسب و کار انواع مختلفی دارد و به طور کلی برندها برای اهداف مختلف ساخته می‌شوند. به عنوان مثال یک ورزشکار برند می‌شود تا بتواند با تیم‌های قدرتمند کار کند یا یک مجموعه سرمایه‌گذاری برند می‌شود تا سرمایه‌گذاران بیشتری را جذب کند. اهداف و شرایطی که برای برندسازی تجاری وجود دارد باعث شده است که انواع مختلف برندینگ کسب و کار ایجاد شود.

انواع برندینگ کسب و کار

شناخت انواع شیوه‌های برندسازی تجاری به شما کمک می‌کند مشخص کنید قرار است در کدام حوزه فعالیت داشته باشید و متناسب با آن استراتژی بچینید. در ادامه انواع مختلف برندینگ کسب و کار را نام برده‌ایم:

  • برندسازی محصول (Product Branding): کسب و کارهایی که یک یا چند مورد از محصولات خاص را برند می‌کنند.
  • برندسازی شخصی (Personal Branding): افرادی که روی برند شدن خودشان کار می‌کنند.
  • برندسازی دیجیتال (Digital Branding): افراد یا کسب و کارهایی که روی برند شدن در فضای مجازی کار می‌کنند.
  • برندسازی بین‌المللی (Global Branding): کسب و کارها و افرادی که برای شناخته شدن در سطح جهان برندسازی انجام می‌دهند و خدمات بین‌المللی دارند.
  • برندینگ جغرافیایی (Geographical Branding): کسب و کارهایی که در کنار محصول، مکان جغرافیایی خود را نیز معرفی می‌کنند،
  • مثل زعفران و پسته ایران که در سطح جهانی طرفدار دارد.

 

دلیل اهمیت برندینگ چیست؟

در وهله اول توصیه می‌کنم خودتان به این سوال پاسخ دهید؛ زیرا دلایل اهمیت برندسازی برای هر فرد و هر سازمانی منحصر به فرد است. شاید چیزی که برای من ارزش یا هدف محسوب می‌شود، جزو بدیهیات شما باشد.

دلیل اهمیت برندینگ چیست

در وهله دوم من برای هدایت ذهن شما برای پاسخ به این سوال که دلیل اهمیت برندینگ چیست، به چند مورد عمده اشاره می‌کنم:

  • با برند سازی خودتان مشخص می‌کنید مخاطب چه ذهنیتی درباره برند شما داشته باشد.
  • برندها متمایز هستند و همیشه طرفداران خاص خودشان را دارند.
  • مخاطبان برندها را می‌شناسند و درباره آن‌ها صحبت می‌کنند، بنابراین افراد جدید هم ترغیب می‌شوند تا محصولات آن برند را امتحان کنند. پس می‌توانید مشتریان جدیدی به دست آورید.
  • برندها برای مشتریان ارزش دارند و تا زمانی که نام تجاری محبوبشان وجود داشته باشد،‌ ترجیح می‌دهند به سراغ رقبا نروند.
  • برند شما آرمان و ارزش‌های کسب و کارتان را به مشتریان نشان می‌دهد.
  • کارمندان رضایت بیشتری در همکاری با برندهای معتبر دارند.
  • برندها می‌توانند موقعیت بهتری برای شراکت و همکاری با دیگران داشته باشند و حتی جذب سرمایه‌گذار هم برایشان راحت‌تر است.

مهم‌ترین دلیل اهمیت برند سازی این است که به جای ذهن تحلیلگر،‌ با احساسات مخاطبان در ارتباط است. به عنوان مثال من بدون هیچ دلیل منطقی، برند بستنی میهن را دوست دارم. به همین دلیل هر وقت می‌خواهم بستنی بخرم، اول به دنبال برند میهن می‌گردم و اگر نبود، بستنی دیگری را انتخاب می‌کنم. این در حالی است که من می‌دانم طعم بستنی برندهای دیگر هم تفاوت چندانی با میهن ندارد.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: نحوه ساخت اسم شرکت  [/ux_text] [/message_box] 

 

۵ گام برای برند سازی کسب و کار

نوشتن درباره استراتژی برند سازی کسب و کار و پاسخ به سوالات درباره چگونگی برندینگ، بیشترین چالش را دارد. تدوین استراتژی، مدیریت برند، کمیپن‌نویسی و… که در برند سازی کسب و کار خلاصه می‌شوند، ترکیبی از علم و تجربه هستند.

۵ گام برای برند سازی کسب و کار

ایجاد برند یک شغل حرفه‌ای است که هر کسی نمی‌تواند در آن موفق باشد. از طرف دیگر فرایند ساخت هیچ دو برندی مشابه یکدیگر نیست و برای برندینگ یک کسب و کار باید فاکتورهای مختلف را مورد بررسی قرار دارد تا بتوان برندی مناسب ایجاد کرد.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”0″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

در فرایند برند سازی کسب و کار، بسیار سفر باید تا پخته شود خامی!

[/ux_text] [/message_box]

 

در ادامه ۴ گام خیلی خیلی کلی درباره فرایند برند سازی کسب و کار می‌خوانید. این ۴ گام را به عنوان چهار خوان رستم ببینید و بدانید که هرکدام از آن‌ها جزئیات بسیاری دارند!

 

دوره جامع آموزش مدیریت کاربردی

 

تعیین جامعه هدف

شما در برند سازی نمی‌توانید از هیپنوتیزم استفاده کنید و به مشتریان القا کنید که درباره شما چه احساس و عقیده‌ای داشته باشند. برای این کار باید از راه‌های منطقی وارد شوید؛ یعنی مشخص کنید جامعه هدفتان چه افرادی هستند و پرسونای مخاطب آن‌ها را بنویسید. زمانی که می‌دانید مخاطب به چه چیزی علاقه دارد و چه فاکتورهایی می‌تواند توجهش را جلب کند، می‌توانید استراتژی‌هایی برای برانگیختن و درگیر کردن احساسات او بچینید.

 

تعیین چیستی و چرایی برند

اینکه در چه چیزی می‌خواهید برند باشید و اصلا چرا می‌خواهید برند باشید هم جزو مواردی است که باید در ابتدای کار تعیین شود. برندینگ کسب و کار یک مسیر است که باید مقصد مشخصی داشته باشد، در غیر این صورت مانند کشتی بادبانی رها شده‌ای در دریای بی‌کران تجارت حرکت می‌کند و در نهایت به جایی نمی‌رسد.

تعیین چیستی و چرایی برند

با تعیین اهداف، ارزش‌ها و هر آنچه برای برندتان اهمیت دارد، برند سازی را به شیوه‌ای درست انجام دهید و می‌دانید دقیقا چه چیزی را باید به مخاطب انتقال دهید.

 

تعیین عناصر برند

بعد از تعیین چیستی و چرایی برند، باید این مفاهیم را با استفاده از عناصر مختلف برند به مشتری انتقال دهید. عناصر برند عبارتند از:

  • هویت بصری: لوگو، پالت رنگی، تایپوگرافی و… .
  • لحن و صدای برند
  • تصویر برند: هر برند مشهور در حوزه خاصی شناخته می‌شود. به عنوان مثال تصویر برند اپل، موبایل و لپ‌تاپ‌های لوکس آن است.
  • ارزش برند: ارزش سهام، مزیت‌های رقابتی، میزان فروش برند و… جزو دلایلی هستند که یک نام تجاری را ارزشمند می‌کنند.
  • تجربه کاربری برند
  • داستان برند
  • پیام برند

 

معرفی برند

معرفی برند

بعد از تعیین عناصر مختلف، باید آن را به بازار معرفی کنید. برای معرفی بازار می‌توانید کارهای مختلفی انجام دهید:

  • در وب سایتتان از عناصر برند و به خصوص تجربه کاربری و هویت بصری استفاده کنید.
  • در دکوراسیون محل کارتان از برند استفاده کنید.
  • ست اداری سفارش دهید و در بسته‌بندی محصولاتتان از نام تجاری جدید استفاده کنید.
  • تبلیغات را شروع کنید.

معرفی برند به بازار ترکیبی از عملکرد تیم‌های مختلف در سازمان است؛ این کار فرآیندی مشترک بین تیم مارکتینگ، برندینگ، مدیریت و طراحی رابط و تجربه کاربری در سازمان است.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: نظریه x و y داگلاس مک گریگور [/ux_text] [/message_box] 

 

پیش‌نیازهای برندسازی

هیچکس در ابتدای راه نمی‌داند برای برندسازی چه کارهایی باید انجام دهد و چه مسیری را باید طی کند. فرآیند برندینگ شبیه به رانندگی در مه است. شما باید بدانید به سمت چه مقصدی در حرکت هستید و قرار است از چه راهی به مقصد برسید، اما هنگام طی کردن مسیر، فقط چند متر جلوتر را می‌بینید و نمی‌توانید پیشبینی کنید چه چیزی در مه انتظارتان را می‌کشد.

پیش‌ نیازهای برندسازی

اگر ماشین خوبی داشته باشید که در طول راه خراب نشود و تجهیزات لازم برای مسافرت را هم فراهم کرده باشید، رانندگی در مه دغدغه زیادی ندارد. در فرآیند برندسازی هم اگر پیش‌نیازهای آن را داشته باشید، با دست پر به میدان می‌روید و می‌توانید برای هر مرحله مدیریت استراتژیک مناسبی داشته باشید و در ذهن مخاطب ماندگار شوید.

برخی از پیش‌نیازهای لازم برای برندسازی را در ادامه نام برده‌ایم:

  • مهارت‌های نرم مثل مدیریت، ارتباط سازی، تصمیم‌گیری و… .
  • استفاده از منتور و مشاور
  • همکاری با افراد متخصص برای طراحی عناصر برند
  • توانایی چیدن استراتژی برای برندسازی
  • مارکتینگ (بازاریابی محتوایی، کمپین تبلیغاتی و…)
  • برند بوک (به این دفتر، کتاب مقدس برند یا DNA برند هم می‌گویند و در آن تمام اطلاعات ضروری درباره برند ثبت می‌شود).

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: ماتریس آیزنهاور [/ux_text] [/message_box] 

 

۵ مورد از مهم‌ترین قوانین برندسازی

برندینگ یک رویداد نیست و هر نام تجاری به مرور زمان ساخته می‌شود. حرکت در این مسیر به شناخت قوانین برندسازی نیاز دارد. این قوانین در هیچ کتابی ثبت نشده‌اند، اما پیروی از آن‌ها می‌تواند شما در مسیر حرکت صحیح نگه دارد و احتمال موفقیتتان را بیشتر خواهد کرد.

مهم‌ترین قوانین برندسازی

در ادامه به پنج قانون مهم در این زمینه اشاره می‌کنیم.

  1. برندینگ برای همه کسب و کارهاست، نه فقط بیزینس‌ها و سازمان‌های بزرگ.
  2. در برندسازی باید اصول سادگی را رعایت کرد. پیچیدگی و مرموز بودن نه تنها ذهن مخاطبان را درگیر نمی‌کند، بلکه باعث فراموش شدن برند می‌شود.
  3. قوانین ثبت برند و مالیات و… را یاد بگیرید یا مشاور و وکیلی برای انجام کاغذ بازی‌های اداری داشته باشید.
  4. برندی همه جانبه بسازید. به عنوان مثال برند بنز همه جوانب یک خودروی خوب را پوشش می‌دهد.
  5. برند شما باید قابل توسعه باشد. به این فکر کنید که شاید در آینده خواستید محصول جدیدی تولید کنید که ارتباطی به محصول کنونی‌تان ندارد. مثلا اگر برند سامسونگ در لوگوی خود از تلویزیون استفاده کرده بود، برای تولید تلفن همراه باید ریبرندینگ انجام می‌داد.

 

[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]

حتما بخوانید: پرسونال برندینگ [/ux_text] [/message_box] 

 

منظور از ریبرندینگ چیست؟

گاهی اوقات ادامه دادن با برند کنونی به ضرر یک کسب و کار تمام می‌شود و مدیران آن تصمیم می‌گیرند تغییراتی در نام تجاری‌شان ایجاد کنند. این تغییرات گاهی کوچک هستند و تنها در لوگوی شرکت ایجاد می‌شوند و گاهی تغییرات جامعی هستند و به طور کلی حوزه کسب و کار را تغییر می‌دهند.

ریبرندینگ چیست

ریبرندینگ به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود که در ادامه به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • شرایط بیرونی تغییر کرده و ادامه دادن با شیوه‌های قبلی به اندازه سابق سودمند نیست.
  • صاحب یا صاحبین کسب و کار به دلایل شخصی تصمیم به ایجاد تغییر در برند و حوزه کاری خود گرفته‌اند.
  • برند قبلی نتیجه مطلوبی نداشته و لازم است فرآیند برندسازی از نو و به روشی دیگر انجام شود.

یکی از مثال‌های مشهور در زمینه ریبرندینگ پژمان جمشیدی است. او سال‌ها به عنوان بازیکن تیم ملی و تیم‌های پایتخت شناخته می‌شد، اما بعد از بازنشستگی به سراغ برندسازی در حوزه‌ای جدید رفت. او اکنون در سینما هم یک چهره شناخته شده است و برندسازی انجام داده.

پیج اینستاگرام دکامی

کلام آخر؛ سبک شخصی شما نحوه برندسازی کسب و کارتان را مشخص می‌کند

داستان برند و ساختن آن سر دراز دارد و می‌توان صدها مقاله درباره آن نوشت. نحوه برندسازی هیچ دو کسب و کاری شبیه به یکدیگر نیست، اما داستان ساخت برندهای دیگر می‌تواند الهام بخش برندینگ کسب و کار شما باشد. در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامع و کاربردی درباره برند سازی را ارائه دهیم و شما را با کلیات این فرایند آشنا کنیم.

دانش و تجربه در برندسازی نقش مهمی ایفا می‌کند؛ افراد با تجربه می‌توانند سکان کشتی کسب و کارشان را در دست بگیرند و آن را در مسیر تبدیل شدن به یک نام تجاری آشنا هدایت کنند. مرکز مدیریت کاربردی ایران مجموعه‌ای است که به صورت تخصصی در زمینه آموزش‌های کاربردی در حوزه‌های مختلف مدیریتی فعالیت دارد. با شرکت در دوره‌های مدیریتی مرکز مدیریت کاربردی ایران، آنچه که درباره مدیریت برندینگ نیاز دارید را یاد می‌گیرید.

[message_box bg_color=”rgb(247, 226, 254)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(81, 77, 80)”]

در دوره جامع مدیریت کاربردی، ۲۳ قانون و قاعده حرفه ای مدیریت در ایران ارائه می شود که به تنهایی می توانند از شما مدیری برجسته بسازند

[/ux_text]

[button text=” دوره جامع مدیریت کاربردی ” link=”https://www.newsite.dekami.com/product/mp/” target=”_blank”] [/message_box]