آنچه در این مقاله میخوانید [پنهانسازی]
وقتی صحبت از مدیریت کسب و کار میشود، بسیاری از افراد به رشته تحصیلی MBA فکر میکنند. اما آیا تاکنون به این فکر کردهاید که مفهوم مدیریت کسب و کار چیست؟ چه کارهایی باید برای مدیریت بیزینس انجام داد و چطور میتوان یک مدیر موفق در این زمینه بود؟ در مقالات قبلی، اینکه رشته MBA چیست را معرفی کردهایم و درباره آن توضیحاتی دادیم، اما در این مقاله مفهوم «مدیریت کسب و کار» را بررسی میکنیم.
بعد از مطالعه این مقاله متوجه خواهید شد مدیریت کسب و کار به چه معناست، چه اصولی دارد و چطور میتوان این کار را به بهترین شیوه ممکن انجام داد. البته که باز کردن بحث مدیریت یک کسب و کار، ساده نیست و نمیتوان همه جزئیات را در یک مقاله آورد. در این مقاله به نکات کاربردی و بررسی جامع این فرایند اکتفا میکنیم و بحثهای جزئیتر را به دورههای مدیریتی وا میگذاریم.
مدیریت کسب و کار چیست؟
مدیریت کسب و کار یعنی هدایت سازمان برای دستیابی به اهداف؛ این سادهترین پاسخی است که برای سوال مدیریت کسب و کار چیست، میتوان ارائه داد.
بیایید این تعریف کلی را باز کنیم و کمی بیشتر درباره آن توضیح بدهیم. هر سازمان با توجه نوع فعالیتش، به منابع مختلفی برای دستیابی به اهدافش نیاز دارد. به عنوان مثال یک مجموعه تولیدی به تجهیزات، مواد اولیه و منابع انسانی و مواردی از این قبیل نیاز دارد و یک مجموعه خدماتی به نیروی متخصص، سرمایه و پایگاه داده قدرتمند وابسته است.
مدیر یا مدیران کسب و کار باید منابع مورد نیاز برای مجموعه را تأمین کنند، برای مصرف آنها برنامهریزی داشته باشند، زمینه دریافت بیشترین بازدهی از منابع انسانی سازمانشان را هم فراهم کنند و به نیاز بازار هدف هم توجه داشته باشند تا بتوانند سازمانشان را برای رقابت در بازار و سودآوری آماده کنند. با کمی تفکر متوجه میشوید که در همین چند فعالیت کلی، چقدر جزئیات و وظایف مختلف نهفته است!
هرچقدر سازمان بزرگتر باشد، به افراد بیشتری برای مدیریت نیاز دارد. مثلا در مجموعههای بزرگی که شعبههای مختلفی در چند کشور جهان دارند، ممکن است چند هزار مدیر فعالیت داشته باشد.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
به طور خلاصه، مدیریت کسب و کار یعنی سازماندهی فعالیتها و تأمین منابع مورد نیاز برای دستیابی به اهداف سازمان. [/ux_text] [/message_box]
بهتر است برای پاسخ به سوال مدیریت کسب و کار چیست، به «ارزش آفرینی» هم اشاره کنیم. هر کسب و کاری برای خلق ثروت، باید ارزش افزودهای ایجاد کند و به بازار هدفش ارائه بدهد. از طرف دیگر، کارکنان هر سازمانی، باید ارزشهایی داشته باشند تا برای آنها تلاش کنند. ارزشآفرینی هم جزو نقشهای مدیر کسب و کار است که تنها افراد حرفهای به آن توجه میکنند.
سیستم مدیریت کسب و کار چیست؟
مدیران برای هدایت یک کسب و کار، باید سیستمسازی کنند. با ایجاد یک سیستم بهینه، هرکدام از اعضای سازمان میدانند چه وظایفی را برعهده دارند و نیازی نیست که مدیران روی تکتک وظایف آنها نظارت داشته باشند. مزیت دیگر سیستمسازی این است که معیارهای قابل اندازه گیری برای تعیین میزان پیشرفت سازمان ایجاد میشود. در نتیجه مدیران میتوانند روی فرایندها و نتایج نظارت داشته باشند و تصمیمهای استراتژیک و درست بگیرند.
به کمک سیستمسازی همچنین، کسب و کارها از قید و بند افراد رها میشوند. احتمالا شما هم مجموعههایی را دیدهاید که یک یا چند نیروی خوب داشتند که همه کارها را انجام میدادند و عامل پیشرفت سازمانشان بودند. وقتی این دسته از نیروها سازمان را ترک میکنند، دیگر کسی جایگزینشان نیست؛ در نتیجه کارهایی که انجام میدادند، روی زمین میماند یا به کیفیت سابق انجام نمیشود. همین مسئله علت شکست کسب و کار مورد نظر میشود. سیستمسازی در کسب و کار از این مسئله پیشگیری میکند. وقتی یک سیستم بهینه وجود داشته باشد، وظایف مهرههایی که در آن قرار دارند، مشخص است. در نتیجه هر فردی با قرار گرفتن در این سیستم، میتوانید با بیشترین بهرهوری کار کند.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
هر کسب و کاری معمولا به یکبار سیستمسازی نیاز دارد. بعد از آن فقط کافی است سیستم فعلی را مورد بازبینی قرار داد و بروزرسانی کرد. [/ux_text] [/message_box]
اصول مدیریت کسب و کار چیست؟
در قسمتهای قبل به صورت کلی به اصول مدیریت کسب و کار اشاره کردیم، اما در ادامه این اصول را دقیقتر بررسی میکنیم. با دانستن اصول مدیریت کسب و کار، مسیر کلی برای هدایت یک سازمان را پیدا میکنید.
1- برنامهریزی
هر سازمانی در سطوح مختلف به برنامهریزی نیاز دارد. برنامهریزی استراتژیک و کلان جزو اصول مدیریت کسب و کار است. مدیران ارشد برای بودجهها، فرایندهای کلی و استراتژیهای هدایت سازمان برنامهریزی میکنند.
2- جذب و مدیریت منابع انسانی
منابع انسانی از مهمترین سرمایههای سازمان هستند و مدیریت و جذب آنها جزو کلیدیترین اصول مدیریت کسب و کار محسوب میشود. برای مدیریت منابع انسانی باید فضای کاری مناسبی برای فعالیت کارکنان ایجاد کنید تا رضایت شغلی آنها را افزایش بدهید. همچنین باید فرهنگ سازمانی درستی بسازید تا کارکنان در محیطی سالم فعالیت داشته باشند و روی افزایش بازدهی و دستیابی به اهداف فردی و گروهیشان تمرکز کنند.
همدلی هم موضوع دیگری است که در مدیریت منابع انسانی نقش مهمی ایفا میکند. کارمندان شما، ماشینهای پولسازی نیستند و شما باید به عواطف و احساساتشان هم توجه داشته باشید. باید با آنها ارتباط موثر برقرار کنید، مشکلاتشان را کنید و در صورت امکان، برای حل مشکل به آنها کمک کنید.
3- سازماندهی فعالیتها و فرایندها
با توجه به اطلاعاتی که در قسمتهای قبل ارائه دادیم، احتمالا تاحدودی میدانید که سازماندهی در مدیریت کسب و کار چیست. هر کسب و کاری برای انجام یک سری فعالیت تأسیس میشود که این فعالیتها، ارزش افزوده و سود ایجاد میکنند و سازمان را به اهدافش میرسانند. این فعالیتها باید به صورت منظم و برنامهریزی شده انجام شوند تا هم مدیریت آنها سادهتر باشد و هم بتوان نتایج را اندازهگیری کرد.
مدیران کسب و کار علاوه بر سیستمسازی برای فرایندها و فعالیتهای داخلی سازمان، باید برای زنجیره تأمین و برآوردن تقاضای بازار هم برنامهریزی داشته باشند. وقتی منابع مورد نیاز تأمین نشده باشد، حتی بهترین سیستمها هم درست کار نمیکنند. از طرف دیگر، وقتی خروجی سیستم نیاز بازار نباشد، سود مورد انتظار به دست نمیآید.
4- نظارت
یکی از مهمترین اصول مدیریت کسب و کار، نظارت است. مدیران ارشد کسب و کار، معمولا کاری را به صورت مستقیم انجام نمیدهند، اما باید روی فعالیتها نظارت میکنند. در سازمانهای کوچکتر مدیر اصلی میتواند وظایف مربوط به نظارت را انجام بدهد، اما در مجموعههای بزرگ، سطوح مختلف مدیریت تعریف میشوند تا هرکدام از آنها بخشی از مسئولیتهای نظارتی را انجام بدهند.
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
مدیران ارشد مجموعهها معمولا روی فرایندهای کلی نظارت دارند. آنها دادهها و نتایج به دست آمده را تجزیه و تحلیل میکنند و برای رشد و بهینهسازی فرایندها استراتژی میچینند. [/ux_text] [/message_box]
نظارت کردن یکی از گستردهترین و مهمترین فعالیتهایی است که باید در سازمان انجام شود. مدیران ارشد باید بخشهای اصلی این کار را انجام بدهند و نظارت بر جزئیات را به مدیرهای رده پایینتر و سرپرستها واگذار کنند.
ما در دوره آموزشی سیستم کنترلی در مدیریت این مهارت را به خوبی و به صورت عملی آموزش میدهیم.
5- تأمین منابع و مدیریت مالی
کسی که فقط سرمایه داشته باشد و دانش مدیریت نداند، نمیتواند یک کسب و کار را مدیریت کند و به موفقیت برساند. از طرف دیگر، کسی که سرمایه کافی نداشته باشد هم نمیتواند آنچه برای دستیابی به موفقیت نیاز است را تأمین کند. زیرا اجرای تمام برنامهها، استراتژیها، تأمین منابع و جذب نیروی انسانی هزینه دارد. وقتی کسب و کار راه افتاده باشد، درآمد آن، این هزینهها را تأمین میکند. اما در گامهای اولیه، به مقداری سرمایه برای تأمین هزینهها نیاز است.
مدیران حرفهای، درک درستی از هزینههای سازمان و اولویت آنها دارند. این افراد همچنین میدانند که چقدر سرمایه در اختیار دارند و میزان درآمد کسب و کارشان چگونه است. در نتیجه میتوانند هزینهها را با منابع مالی که در اختیار دارند، هماهنگ کنند و برنامهریزی داشته باشند که به هر قسمت از سازمان چقدر بودجه اختصاص یابد.
در مدیریت یک کسب و کار بزرگ، سهامها هم باید مدیریت شوند. مدیران باید برای روش عرضه سهام کسب و کارشان برنامهریزی کنند. همچنین باید مشخص کنند که سهامداران چه کسانی باشند و پول حاصل از فروش سهامها را در کدام بخشهای سازمان هزینه شود.
البته آنچه در این مقاله میخوانید، سادهشده فعالیتها، اصول و وظایف مدیران کسب و کار است و باید بدانید که اجرای آنها، جزئیات دقیقتر و بسیار بیشتری نیاز دارد. به عنوان مثال برای مدیریت سهام، لازم است که فرایندهای قانونی را طی کنید و برای این کارها، به دریافت مشاوره از متخصصان حقوقی نیاز خواهید داشت.
6- مدیریت ارتباطات
ارتباطات یکی از مهمترین سرمایههای مدیران هستند. مدیری که ارتباطات خوبی داشته باشد، میتواند بسیاری از کارهایش را به کمک همین روابط پیش ببرد. البته هر ارتباطی برای مدیریت کاربردی نیست؛ مدیران حرفهای میتوانند روابطی دو سر برد بسازند و برای ارتباطاتشان حد و مرز تعیین کنند.
مهمترین ارتباطات در مدیریت کسب و کار عبارتند از:
- ارتباط با مشتریان
- شرکای تجاری
- تأمینکنندهها
- کارکنان سازمان
انواع مدیریت کسب و کار
در مقاله انواع مدیریت، تمام سبکهای مدیریتی که میتوان به کمک آنها یک کسب و کار را هدایت کرد، شرح داده شده است. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید این مقاله را نیز مطالعه کنید. در ادامه به صورت خلاصه به انواع مدیریت کسب و کار اشاره میکنیم و آنها را نام میبریم.
- مدیریت استبدادی
- مدیریتدموکراتیک
- مدیریت بدون مداخله
انواع مدیریت کسب و کار را میتوان با توجه به تخصصها هم دستهبندی کرد. در سازمانهای بزرگ، مدیریت کسب و کار به یک تیم سپرده میشود که هرکدام از آنها وظیفه خاصی را برعهده میگیرند. به عنوان مثال مدیر مالی وظیفه کنترل تمام فرایندهای مالی شرکت را برعهده میگیرد و مدیر منابع انسانی، وظیفه نظارت و انجام امور مربوط به کارکنان را برعهده دارد. در ادامه انواع مدیران را نیز نام میبریم تا با این شیوه دستهبندی انواع مدیریت کسب و کار هم آشنا باشید:
- مدیریت مالی
- مدیریت منابع انسانی
- مدیریت استراتژیک
- مدیریت فروش
- مدیریت بازاریابی
- مدیریت فرایندها و اجراییات
- مدیریت فناوری اطلاعات
مطالعه کتاب مدیریت کسب و کار یکی از راههایی است که شما را با نظریههای صاحبنظران علم مدیریت و مدیران بزرگ آشنا میکند.
وظایف مدیر کسب و کار
وظایف تیم مدیریت کسب و کار چیست؟ سادهترین پاسخ برای این سوال، اجرای اصول مدیریت کسب و کار است که در قسمتهای قبلی راجع به آنها بحث کردیم. این اصول کلی هستند و اجرای آنها پیچیدهتر از چیزی است که تصور میشود. در ادامه به چند مورد از وظایف مدیریت در کسب و کار اشاره میکنیم تا بیشتر با این شغل آشنا شوید.
- نظارت بر منابع انسانی، حفظ آنها و تلاش برای افزایش رضایت شغلی در سازمان
- تدوین چشمانداز و اهداف کسب و کار و هدایت سازمان برای دستیابی به چشماندازها
- تدوین استراتژی برای سازمان
- اتخاذ تصمیمهای کلیدی سازمان مانند تفویض اختیار، بودجهبندی یا استخدام و اخراج کارکنان
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که وظایف مدیریت کسب و کار به نوع سازمان هم بستگی دارد. به عنوان مثال در مدیریت یک کارخانه، باید نظارت و بهینهسازی خطوط تولید هم جزو وظایف مدیر کسب و کار است، اما یک سازمان خدماتی، خط تولید ندارد و مدیر باید روی بهینهسازی خدمات تمرکز داشته باشد.
توانمندیها و ویژگیهای مورد نیاز برای مدیریت کسب و کار چیست؟
عوامل مختلفی روی موفقیت یا شکست یک سازمان تأثیر دارند؛ شیوه مدیریت و مهارتهای مدیریتی فرد یا افرادی که هدایت سازمان را برعهده دارند، یکی از مهمترین عوامل است. مدیریت ترکیبی است از دانش و تجربه؛ به همین دلیل نمیتوان به صورت دقیق مشخص کرد با یادگیری کدام مهارتها به یک مدیر موفق تبدیل میشوید.
در ادامه برای راهنمایی بیشتر در این زمینه، لیستی از ویژگیهای مورد نیاز برای این موفعیت شغلی را ارائه میدهیم.
- خلاقیت و مهارت تفکر خلاق
- دقت و توجه به جزئیات
- آیندهنگری
- مذاکره و فن بیان
- همدلی و صمیمیت
- ارتباطسازی
- نظم، برنامهریزی و سازماندهی
- مهارت تصمیمگیری
- مدیریت بحران و مدیریت استرسهای شخصی
- مهارت اولویتبندی کارها و مدیریت زمان
۱۰ نکته کاربردی برای موفقیت در مدیریت کسب و کار
موفقیت یا شکست یک کسب و کار حاصل عوامل مختلفی است که بعضی از آنها را میتوان کنترل کرد و بعضی دیگر را نه. نکات کلیدی و رعایت آنها، به شما کمک میکنند احتمال موفقیت را افزایش دهید و از شکست پیشگیری کنید. در ادامه توضیح میدهیم که نکات کاربردی برای موفقیت در مدیریت کسب و کار چیست.
- با کارکنانتان همدلی کنید و روابط صمیمانهای بسازید، اما برای ارتباطهایتان حد و مرز مشخص کنید. نه آنقدر از آنها دور شوید که ندانند شما مدیر کسب و کار هستید و نه آنقدر به آنها نزدیک شوید که به آنها اجازه سوء استفاده بدهید.
- به جای اینکه وقتتان را برای نظارت مستقیم و روزانه صرف کنید، روی سیستمسازی زمان بگذارید. سیستمی که به صورت خودکار کارها را پیش میبرد و زمانتان را برای رسیدگی به کارهای مهمتر آزاد میکند.
- سوابق و گزارشها را حفظ کنید و روش درستی برای بایگانی اطلاعات داشته باشید. دادهها و تحلیل آنها، مسائل بسیاری را برایتان روشن میکند و میتواند چراغ راه آیندهتان باشد.
- بیش از حد درگیر رقابت در بازار نشوید، اما اجازه ندهید رقبایتان از نگاه تیزبین شما دور بمانند. آنها را تحت نظر داشته باشید و فعالیتهایشان را تحلیل و بررسی کنید.
- آیندهنگر باشید و سعی کنید فرصتها و تهدیدها را زودتر از موعد شناسایی کنید. با این کار زودتر از رقبا از فرصتها استفاده خواهید کرد و تهدیدها را هم قبل از وقوع، خنثی میکنید.
- خلاق باشید و گاهی اوقات خارج از چارچوب فکر کنید.
- همیشه روی برآورده کردن نیاز بازار با بالاترین کیفیت و مناسبترین قیمت تمرکز داشته باشید.
- حرفهای کار کنید و سبک مدیریتی منحصر به خودتان را بسازید. مدیران موفق میتوانند الگوبرداری از دیگران میتواند کمککننده باشد، اما تقلید از آنها، باعث شکستتان میشود.
- تغییرات مورد نظرتان را آهسته و پیوسته ایجاد کنید. هیچ رودخانهای یکشبه قلب صخرهها را نمیشکافد؛ این جریان پیوسته آب است که در دل سنگها تغییر ایجاد میکند.
- هیچوقت یادگیری را متوقف نکنید. مدیرهای حرفهای همیشه بهروز هستند. علم مدیریت آنقدر گسترده است که همیشه چیزهای زیادی برای یادگیری دارد.
چطور مدیریت کسب و کار را یاد بگیریم؟
وقتی درباره اینکه روشهای یادگیری مدیریت کسب و کار چیست، جستجو میکنید، احتمالا گذراندن دوره DBA و MBA اولین راهکارهایی است که به آنها برمیخورید. افرادی که به تازگی میخواهند وارد حوزه مدیریت کسب و کار شوند، با تحصیل دانشگاهی در این رشتهها میتوانند مسیرشان را شروع کنند. البته بعضی از موسسات خصوصی هم دورههای DBAو MBA را در مدت زمان کوتاهتری ارائه میدهند و اطلاعات کافی در این زمینه را ارائه میکنند. اما نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که یادگیری مطالب تئوری به تنهایی برای تبدیل شدن به یک مدیر کسب و کار کافی نیست.
یادگیری مدیریت کاربردی، شما را زودتر به هدفتان میرساند و میتواند اطلاعات مفیدتری در اختیارتان قرار بدهد. زیرا شما از فردی که تجربههای واقعی در زمینه مدیریت کسب و کار دارد، آموزش میگیرید. ما در آکادمی دکامی، دورههای مختلفی در زمینه مدیریت برگزار میکنیم که با شرکت در آنها یاد میگیرید چطور کسب و کارتان را به سمت دستیابی به اهداف آن هدایت کنید.
یادگیری مدیریت کسب و کار به شرکت در دوره و یادگیری محدود نمیشود. شما بعد از مدتی یادگیری میتوانید در سِمتهای مدیریتی در یک کسب و کار مشغول شوید یا کار خودتان را راهاندازی کنید. بدون شک در این مسیر هم مطالب و تجربههای بسیاری را یاد میگیرید و به مرور زمان به یک مدیر حرفهای تبدیل میشوید.
چالشهای مدیریت کسب و کار چیست؟
وقتی میخواهید یک ماشین خاموش را با با هُل دادن روشن کنید، سختترین بخش این کار، زمانی است که ماشین هنوز حرکت نکرده و باید آنقدر فشار وارد کنید تا به راه بیفتد. این مسئله در راهاندازی کسب و کار هم وجود دارد، در گامهای ابتدایی و اولین مراحل توسعه یک کسب و کار، سختترین چالشها را تجربه میکنید. از طرف دیگر، مدیریت کسب و کار در ایران هم چالشهای بیشتری به همراه دارد؛ زیرا عوامل غیرمنتظره بسیاری رخ میدهد و ممکن است برای کسب و کارهای نوپا مشکل ایجاد کند.
در ادامه به صورت جزئیتر بررسی میکنیم که چالشهای موجود در مسیر مدیریت کسب و کار چیست.
- در بسیاری از موارد خود مدیر باید روی فرایندها و کار کارکنان سازمان نظارت داشته باشد و اگر این کار را انجام ندهد، ممکن است کارکنان از زیر کار در بروند یا وظایفشان را درست انجام ندهند. این مسئله بیشتر مدیرانی که به درستی سیستمسازی نکردهاند را درگیر میکند.
- مدیریت کسب و کار یکی از پرمشغلهترین شغلهاست؛ تا حدی که بسیاری از مدیران مجبورند زمانی از زندگی شخصیشان را هم برای کارشان صرف کنند.
- در برخی موارد، بهرهوری بعضی از بخشهای سازمان پایینتر از سایر قسمتهاست. پیدا کردن ایران بخش مورد نظر و حل مشکل آن، ممکن است چالشبرانگیز باشد.
- گاهی اوقات پیشبینیهای مدیران درست از آب در نمیآید، برنامهریزیهایشان به هم میریزد و استراتژیهایی که تدوین کردهاند، نتیجهای که باید را به آنها نمیدهد.
- پیدا کردن نیروی کار متخصص و دلسوز از دیگر چالشهای مدیریت کسب و کار است.
- گاهی اوقات مدیران ایدههایی در ذهن دارند که نمیتوانند آن را برای دیگران توضیح بدهند و تفویض اختیار انجام بدهند. در نتیجه مجبورند خودشان دست به کار شوند و ایدههایشان را اجرا کنند.
- بعضی از مدیران بدون اینکه استراتژی، برنامهریزی و هدفگذاری درستی داشته باشند، کسب و کار را مدیریت میکنند. در نتیجه سازمان به هر طرفی که باد بوزد، میرود و در نهایت هم در دریای رقابت غرق خواهد شد!
[message_box bg_color=”rgb(234, 234, 234)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(148, 32, 115)”]
افرادی که بدون دانش و تجربه مدیریتی کسب و کاری را راهاندازی میکنند، بیشتر از مدیران باتجربهای که با تحقیق و بر اساس منطق یک کار را میاندازند، به چالش برمیخورند. [/ux_text] [/message_box]
کلام آخر؛ تعریف شما از مدیریت کسب و کار چیست؟
یکی از جذابیتهای علم مدیریت این است که افراد مختلف دیدگاههای متفاوتی درباره آن دارند و تعریفهای گوناگونی برای آن ارائه میدهند که وقتی فکر میکنید، متوجه میشوید همه این تعاریف منطقی به نظر میرسند.
در این مقاله به صورت کلی بررسی کردیم مدیریت کسب و کار چیست و کمی درباره این شغل جذاب اما پر چالش صحبت کردیم. در سایر مقالات مجله دکامی هم ابعاد مختلفی که باید درباره مدیریت کسب و کار بدانید را مورد بررسی قرار دادهایم و نکاتی کاربردی درباره آن مطرح کردهایم. شما نیز برای ما از تجربههایتان بنویسید؛ از نظر شما تعریف مدیریت کسب و کار چیست و چطور میتوان در این شغل موفق شد؟
[message_box bg_color=”rgb(247, 226, 254)” text_color=”light” padding=”25″] [ux_text text_color=”rgb(81, 77, 80)”]
اگر می خواهید به صورت حرفه ای تیم سازی کنید و تیم با انگیزه ای داشته باشید، سیستم کنترلی اصولی طراحی کنید و عملکرد کارمندانتان را ارزیابی کنید، بهترین ها را در سازمانتان استخدام کنید و … میتوانید در « دوره آنلاین مدیریت » ثبت نام کنید.
[/ux_text]
[button text=”دوره آنلاین مدیریت” link=”https://www.newsite.dekami.com/product/mp/” target=”_blank”] [/message_box]